Onkwetsbaar voor bommen

In Boven-Galilea ligt het mooie, romantische stadje Chazor, dat beroemd werd door de opgravingen die zoveel informatie opleverden over de Joodse oudheid. Tijdens de Jom Kippoer-oorlog werd Chazor door duizenden kanonnen en granaten beschoten. Maar zie, er gebeurde een wonder! De stad bleef volledig ongedeerd. Alle kogels vielen in lege straten, op braak liggende velden of in de omringende heuvels.
De inwoners hebben voor dit wonder de volgende verklaring: in het centrum van Chazor ligt de grafkelder van de beroemde tanna (leraar uit de tijd van de Misjna) Choni Hameagel (Choni de cirkeltrekker).
Van hem wordt verteld dat hij vanwege zijn vroomheid speciale bescherming genoot van God. Als hij iets van God gedaan wilde krijgen, tekende hij in het zand een kring om zich heen en zei tot God: "Ik zal deze cirkel pas verlaten als U mijn wens heeft vervuld." Op deze manier kon hij om regen vragen, maar ook te sterke regenval voorkomen. Daarom zeggen de mensen uit Chazor dat zijn geest de bommenregen op Chazor heeft tegengehouden. Dit is waarom de inwoners van Chazor zich zo veilig voelen.
*   *   *
Samenvatting
Een legende uit Israël. Tijdens de Jom Kippoer-oorlog bleef de Israëlische stad Chazor gevrijwaard van bommen. Dit verhaal verklaart waarom. De Joodse leraar 'Choni de cirkeltrekker' heeft er iets mee te maken.