Airborne Wandeltocht
Land / gebied: Nederland (Oosterbeek)
Soort: Wandeltocht
Nederland De 'Airborne Wandeltocht' is 's werelds grootste eendaagse wandelevenement dat - sinds 1947 - ieder jaar op de eerste zaterdag van september plaatsvindt in Oosterbeek. De wandeltocht wordt georganiseerd door de Politie Sport Vereniging Renkum.

De wandeltocht (herdenkingstocht) is een eerbetoon aan de ruim 1700 Britse en Poolse militairen die in de slag om Arnhem het leven lieten en begraven liggen op de 'Airborne Begraafplaats' in Oosterbeek. De opbrengst van de 'Airborne Wandeltocht' wordt aangewend om minder draagkrachtige oud-strijders en nabestaanden in staat te stellen over te komen om de jaarlijkse Airborne Herdenkingen in en rond Arnhem bij te wonen.

De 'Airborne Wandeltocht' kent vier afstanden (10, 15, 25 en 40 kilometer) en voert door een gedeelte van de Veluwezoom. Aan de wandeltocht doen jaarlijks ruim 32.000 wandelaars mee uit meer dan twintig verschillende landen, zowel individueel als in groepsverband. Ruim 30 muziekkorpsen begeleiden de wandelaars tijdens het vertrek (waarbij een defilé plaatsvindt voor het 'Airborne Museum') en bij de feestelijke intocht in de middag.

De slag om Arnhem was een grote luchtlandingsoperatie en veldslag tijdens de Tweede Wereldoorlog die van 17 tot 25 september 1944 in en rond de stad Arnhem plaatsvond. De 'Airborne Wandeltocht' vormt het begin van een reeks activiteiten in het teken van de Herdenking Operatie Market Garden in de regio.

Een wandeltocht in Nederland.