Wereld Feesten Almanak


Herdenking Operatie Market Garden
Datum:
21 t/m 23 september 2018
20 t/m 22 september 2019


Herdenking Operatie Market Garden

Datum: vrijdag 21 t/m zondag 23 september 2018
Land / gebied: Nederland (Arnhem)
Soort: Herdenkingsdag
Nederland De Airborne Herdenkingen vinden in 2018 plaats van vrijdag 21 t/m zondag 23 september. Jaarlijkse herdenking van 'Operatie Market Garden' ('Operation Market Garden') die begon op 17 september 1944. In en rond september vinden er in verschillende steden en dorpen in Gelderland diverse activiteiten en herdenkingen plaats waarin de gebeurtenissen van toen centraal staan.

Dit varieert van plaatselijke kransleggingen tot grote publieksevenementen als concerten en wandeltochten.

Oosterbeek: 1 september 2018
In Oosterbeek wordt jaarlijks de Airborne Wandeltocht gehouden op de eerste zaterdag van september en vormt de aftrap van de herdenkingen in de regio.

Arnhem: 21 september 2018
In Arnhem worden met de herdenkingsceremonie op het Airborneplein alle geallieerden herdacht die tijdens de slag om Arnhem gesneuveld zijn bij hun pogingen om de brug over de Rijn - de John Frostbrug (de bekende 'bridge too far') - te veroveren en te behouden. De jaarlijkse herdenking heeft een internationaal karakter.

Herdenking Operatie Market Garden
De ceremonie wordt voorafgegaan door de 'March over the Bridge' waarbij een muziekkorps en vaandeldragers over de John Frostbrug marcheren en wordt gevolgd door een concert en lichtshow (Bridge to Liberation Experience).

Ede: 22 september 2018
Op de Ginkelse Heide (bij Ede) worden jaarlijks de 'Airborne Luchtlandingen' gehouden.

Herdenking Operatie Market GardenNaast een ceremoniële kranslegging, springen honderden parachutisten van de Nederlandse Luchtmobiele Brigade en andere para's uit o.a. Engeland, Amerika en meerder NATO-landen uit verschillende vliegtuigen. De luchtlandingen geven een beeld van hoe de 'Mass Drop' er in 1944 uit moet hebben gezien. Een luchtlanding met zoveel parachutisten is uniek in Nederland.

Groesbeek: 23 september 2018
In Groesbeek vindt een bevrijdingsfestival plaats bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum en wordt de Euregio Vrijheidswandeling georganiseerd.

Overige herdenkingen
Ook in andere Gelderse steden en dorpen vinden activiteiten plaats, o.a. lezingen, tentoonstellingen, live muziek, theatervoorstellingen, kransleggingen en educatieprojecten voor kinderen. Zie daarvoor de websites van Stichting Airborne Herdenkinen en VVV Arnhem Nijmegen.

Herdenking Operatie Market GardenVoetbalclub Vitesse uit Arnhem speelt in speciale voetbalshirts (maroon-rood met lichtblauw) tijdens de jaarlijks Airborne-wedstrijd. In stadion GelreDome zijn oud-strijders en nabestaanden aanwezig. Er treden doedelzakspelers op, er hangen reusachtige Airborne-vlaggen en er dalen militaire para's van het dak af.

Operatie Market Garden
'Operatie Market Garden' vond plaats in september 1944 en was een van de grootste geallieerde operaties van de Tweede Wereldoorlog. Het doel van de operatie was om een aantal cruciale bruggen over de grote rivieren van Nederland in handen te krijgen en een snelle opmars richting Berlijn te garanderen.

Om dit doel te bereiken werden op 17 september bij Eindhoven, Nijmegen en Arnhem ongeveer 35.000 para's gedropt. Deze eenheden hadden de taak de bruggen te veroveren en vast te houden tot dat ze werden afgelost door de grondtroepen die vanuit België naar het noorden optrokken. Ondanks een van de grootste luchtlandingsacties ooit – bij Arnhem, Groesbeek en Eindhoven – bleek de Duitse verdediging erg sterk.

Op 20 september lukte het de geallieerden om de brug bij Nijmegen te veroveren. De manschappen van de 82e staken in canvasbootjes onder zwaar vuur van de Duitsers de Waal over en wisten, met grote verliezen, de spoor- en verkeersbrug te veroveren. Deze Waaloversteek wordt nu door het Amerikaanse leger als een van hun meest heroïsche daden beschouwd. Maar tegen de tijd dat de brug in geallieerde handen was, waren er niet genoeg grondtroepen beschikbaar om meteen de aanval richting Arnhem in te zetten.

Herdenking Operatie Market Garden
Op 25 september 1944 stokte 'Operation Market Garden' tijdens de verwoestende slag om Arnhem, met veel slachtoffers en een stad in puin. Honderdduizenden burgers en soldaten leefden nog maanden in erbarmelijke omstandigheden, tot de bevrijding van Nederland op 5 mei 1945 een feit was.

Een herdenkingsdag in Nederland.

Zie ook

Meer informatie (externe link)

Actueel