dinsdag 22 september 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Baba Marta
Datum:
jaarlijks op 1 maart

Baba Marta

Datum: maandag 1 maart 2021
Land / gebied: Bulgarije
Soort: Traditioneel, Folkloristisch
Bulgarije In Bulgarije wordt op de eerste maart 'Baba Marta' (letterlijk 'Grootmoeder Maart') gevierd. Men geeft elkaar een 'Martenitsa' - een creatie in wit en rood meestal van wol of katoen. Het staat symbool voor een nieuw begin, voor geluk en gezondheid, voor liefde en vrede en voor het komende voorjaar.

Een Martenitsa is een figuurtje van rode en witte wollen draden. De twee figuurtjes staan symbool voor gezondheid, geluk en vruchtbaarheid. De popjes staan voor het mannelijke en het vrouwelijke, door de samenvoeging ontstaat nieuw leven, een nieuw begin.

Het gebruik is nog steeds populair in Bulgarije. Je draag je Martenitsa tot je een ooievaar of zwaluw ziet, daarna hang je je Martenitsa aan een ontluikende struik of boom.

In Roemenië wordt op deze dag het vergelijkbare Mărțișor gevierd.

Een feestdag in Bulgarije.

Verder lezen

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten