Baba Marta
Land / gebied: Bulgarije
Soort: Traditioneel, Folkloristisch
Bulgarije In Bulgarije wordt op de eerste maart 'Baba Marta' (letterlijk 'Grootmoeder Maart') gevierd. Men geeft elkaar een 'Martenitsa' - een creatie in wit en rood meestal van wol of katoen. Het staat symbool voor een nieuw begin, voor geluk en gezondheid, voor liefde en vrede en voor het komende voorjaar.

Een Martenitsa is een figuurtje van rode en witte wollen draden. De twee figuurtjes staan symbool voor gezondheid, geluk en vruchtbaarheid. De popjes staan voor het mannelijke en het vrouwelijke, door de samenvoeging ontstaat nieuw leven, een nieuw begin.

Het gebruik is nog steeds populair in Bulgarije. Je draag je Martenitsa tot je een ooievaar of zwaluw ziet, daarna hang je je Martenitsa aan een ontluikende struik of boom.

In Roemenië wordt op deze dag het vergelijkbare Mărțișor gevierd.

Een feestdag in Bulgarije.