Wereld Feesten Almanak


Bevrijdingsdag
Datum:
jaarlijks op 26 januari


Bevrijdingsdag

Datum: vrijdag 26 januari 2018
Land / gebied: Uganda
Uganda Herdenkt de dag in 1986 toen Yoweri Museveni - de toenmalig leider van het Nationale Verzetsleger en huidige president - controle kreeg over de hoofdstad Kampala. Hij werd drie dagen later (op 29 januari 1986) de president van Uganda. Nationale feestdag.

BevrijdingsdagMuseveni voerde vijf jaar lang een jungle-oorlog tegen het schrikbewind van Milton Obote. Eenmaal aan de macht vestigde hij een systeem waarin geen politieke partijen waren toegelaten. Het leek in de verte op het model van Julius Nyerere in Tanzania. Evenals deze werd Museveni het troetelkind van de westerse wereld. De hulpgelden stroomden dan ook binnen.

Door de vrede en een tamelijk goed bestuur ging de Ugandese economie spectaculaire groeicijfers vertonen. In tegenstelling tot de meeste Afrikaanse leiders bond Museveni de strijd aan met de AIDS-epedemie door zijn onderdanen het gebruik van condooms aan te bevelen. Met het resultaat, dat in Uganda de ziekte veel minder slachtoffers heeft gemaakt.

Uitzondering op de landsvrede vormt het noorden van Uganda, waar sinds twintig jaar het Verzetsleger van de Heer dood en verderf zaait. Museveni voerde een harde strijd tegen deze guerrilla, drong aan op vervolging van de leiders door het Internationaal Strafhof, om vervolgens eind 2006 een onderhandse vrede te sluiten.

Een feestdag in Uganda.

Zie ook

Actueel