Wereld Feesten Almanak


Verlichting van Boeddha (Bodhi Dag)
Datum:
jaarlijks op 8 december


Verlichting van Boeddha (Bodhi Dag)

Datum: zaterdag 8 december 2018
Land / gebied: Wereld
Religie: Boeddhisme
Boeddhisme Verlichting van Boeddha (Bodhi Dag)Een jaarlijks terugkerend feest van de Mahayana-boeddhisten op 8 december. Herdenking dat Boeddha onder een vijgenboom (een zogenaamd Ficus religiosa) het ware inzicht, de verlichting, kreeg. Een dergelijke boom wordt door de boeddhisten bodhi-boom, boom van de verlichting genoemd.

Op 8 april wordt de geboorte van Boeddha herdacht en op 15 februari zijn sterfdag.

Bodhi-dag wordt niet zo algemeen gevierd zoals Hanamatsuri of Wesak, feesten die allebei de geboorte van Boeddha vieren. Toch vinden binnen de vele tradities van Mahayana-stromingen vieringen plaats (incl. zen- en shinboeddhisten). De diensten op deze dag verschillen per stroming maar centraal staat het herdenken van het bereiken van nirwana door Boeddha en wat dat betekend heeft voor het boeddhisme.

Boeddhisten herdenken deze dag door extra meditatie, studie van de Dhamma (de boeddhistische leer als "weergave van dat wat er werkelijk is te doen"), het zingen van boeddhistische teksten (sutras) of het doen van vriendelijke handelingen naar andere mensen en dieren.

In het zenboeddhisme wordt Bodhi-dag ook wel Rohatsu genoemd. Rohatsu is Japans en betekent letterlijk 8ste dag van de 12e maand. Zenboeddhisten en lekenvolgelingen blijven de nacht voorafgaand aan Bodhi-dag wakker en mediteren intensief.

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel