Verlichting van Boeddha (Bodhi Dag)
Land / gebied: Zuid-Oost Azië (Boeddhisten)
Religie: Boeddhisme (Mahayana)
Boeddhisme Verlichting van Boeddha (Bodhi Dag)Bodhi Day. Een jaarlijks terugkerend feest van de Mahayana-boeddhisten op 8 december. Herdenking dat Boeddha onder een vijgenboom - een zogenaamde ficus religiosa - het ware inzicht, de verlichting, kreeg. Een dergelijke boom wordt door de boeddhisten "bodhi-boom" (boom van de verlichting) genoemd.

Op 8 april wordt de geboorte van Boeddha herdacht en op 15 februari zijn sterfdag.

'Bodhi Dag' wordt niet zo algemeen gevierd zoals Hanamatsuri of Wesak, feesten die allebei de geboorte van Boeddha vieren. Toch vinden binnen de vele tradities van Mahayana-stromingen vieringen plaats (incl. zen- en shinboeddhisten). De diensten op deze dag verschillen per stroming maar centraal staat het herdenken van het bereiken van nirwana door Boeddha en wat dat betekend heeft voor het boeddhisme.

Boeddhisten herdenken deze dag door extra meditatie, studie van de Dhamma (de boeddhistische leer als "weergave van dat wat er werkelijk is te doen"), het zingen van boeddhistische teksten (sutras) of het doen van vriendelijke handelingen naar andere mensen en dieren.

In het zenboeddhisme wordt 'Bodhi Dag' ook wel 'Rohatsu' genoemd. Rohatsu is Japans en betekent letterlijk "8e dag van de 12e maand". Zenboeddhisten en lekenvolgelingen blijven de nacht voorafgaand aan 'Bodhi Dag' wakker en mediteren intensief. In China, Vietnam en Zuid-Korea wordt Bodhi Dag begin januari gevierd (op de 8e dag van de 12e Chinese maanmaand).