maandag 20 september 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.


Hana Matsuri (Bloemenfeest)

Datum: vrijdag 8 april 2022
Land / gebied: Japan
Religie: Boeddhisme (Mahayana)
JapanBoeddhisme Dit feest valt op 8 april, de dag waarop de Japanse boeddhisten de geboorte van de Boeddha herdenken en het is een belangrijk Mahayana-feest.

De kinderen dragen bloemen in hun haar ter ere van de Boeddha en de komst van de lente. Ze staan in de rij voor een bezoek aan de tempel, waar ze geurige thee over een beeld van de Boeddha als baby zullen schenken, wat ze herinnert aan zijn geboorte, toen de goden twee waterstromen naar beneden lieten stromen.

Voor de Mahayana-boeddhisten (boeddhistische stroming waarin het ideaal van volmaaktheid - bodhisattva - heel belangrijk is) in Japan is Hana Matsuri een van de belangrijkste feesten.

Op 8 mei vieren Japanse boeddhisten de geboorte van de Boeddha en de komst van de lente met het bloemenfeest Hana Matsuri. Daarbij wordt in kloosters soms gebruik gemaakt van enkele modelbomen in Loembini (waar de Boeddha geboren is) of een witte olifant om mensen eraan te herinneren aan de olifant die de geboorte van de Boeddha aankondigde.

Ook: Hanamatsuri.

Een feestdag in Japan.

Verder lezen

Zie ook

Actueel

Komende feesten