Wereld Feesten Almanak


Boekenweek
Datum:
10 t/m 18 maart 2018


Boekenweek

Datum: zaterdag 10 t/m zondag 18 maart 2018
Land / gebied: Nederland
Nederland De 83ste Boekenweek is van zaterdag 10 t/m zondag 18 maart 2018. De Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck schrijft het Boekenweekgeschenk. Schrijver, natuurkundige en politicus Jan Terlouw schrijft het Boekenweekessay. Het thema van de Boekenweek van 2018 is natuur.

Het Boekenbal voor genodigden, de officiële opening van de Boekenweek, vindt plaats op vrijdagavond 9 maart 2018.

In de Boekenweek staat literaire (non-) fictie centraal. Elke Boekenweek heeft een thema. Dit thema vestigt de aandacht op een bepaald segment en nieuwe uitgaven van het boekenaanbod. Uitgevers kunnen op deze manier aandacht vragen voor 'oud fonds'. Boekwinkels en bibliotheken haken hierop in met het samenstellen van een assortiment en het organiseren van activiteiten rond het thema. Het thema biedt de media een aanknopingspunt om te berichten over de Boekenweek en alle activiteiten daaromheen.

De eerste Boekenweek werd gehouden in 1932. Sinds 2002 is NS hoofdsponsor van de Boekenweek. Het is inmiddels een bijzondere traditie van de NS geworden dat het Boekenweekgeschenk goed is voor gratis reizen op de laatste zondag van de Boekenweek.

Boekenbal
Aan de vooravond van de Boekenweek vindt het traditionele Boekenbal plaats in de Stadsschouwburg te Amsterdam. Op dit exclusieve feest viert schrijvend en uitgevend Nederland het begin van de Boekenweek.

Boekenweekgeschenk
Het meest gezichtsbepalende element van de Boekenweek is het Boekenweekgeschenk, waarvoor ieder jaar een literair auteur een novelle schrijft. Lezers krijgen het boek tijdens de Boekenweek cadeau bij aankoop van ten minste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.

Boekenweekessay
Ieder jaar wordt een auteur uitgenodigd een essay te schrijven over het thema van de Boekenweek. Het Boekenweekessay is in de Boekenweek voor € 3,50 verkrijgbaar in de boekwinkel.

Een feestdag in Nederland.

Zie ook

Meer informatie (externe link)

Actueel