Wereld Feesten Almanak


Boekenweek
Datum:
10 t/m 18 maart 2018
23 t/m 31 maart 2019


Boekenweek

Datum: zaterdag 23 t/m zondag 31 maart 2019
Land / gebied: Nederland
Nederland De Boekenweek 2019 vindt plaats van zaterdag 23 maart t/m zondag 31 maart 2019. Het thema van de Boekenweek 2019 is: "De moeder de vrouw" - naar het gedicht van Martinus Nijhoff. Jan Siebelink schrijft het Boekenweekgeschenk. Het Boekenweekessay voor 2019 wordt geschreven door Murat Isik.

Het traditionele Boekenbal, de officiële opening van de Boekenweek, vindt plaats op vrijdagavond 22 maart 2019.

In de Boekenweek staat literaire (non-) fictie centraal. Elke Boekenweek heeft een thema. Dit thema vestigt de aandacht op een bepaald segment en nieuwe uitgaven van het boekenaanbod. Uitgevers kunnen op deze manier aandacht vragen voor 'oud fonds'. Boekwinkels en bibliotheken haken hierop in met het samenstellen van een assortiment en het organiseren van activiteiten rond het thema. Het thema biedt de media een aanknopingspunt om te berichten over de Boekenweek en alle activiteiten daaromheen.

De eerste Boekenweek werd gehouden in 1932. Sinds 2002 is NS hoofdsponsor van de Boekenweek. Het is inmiddels een bijzondere traditie van de NS geworden dat het Boekenweekgeschenk goed is voor gratis reizen op de laatste zondag van de Boekenweek.

Boekenbal
Aan de vooravond van de Boekenweek vindt het traditionele Boekenbal plaats in de Stadsschouwburg te Amsterdam. Op dit exclusieve feest viert schrijvend en uitgevend Nederland het begin van de Boekenweek.

Boekenweekgeschenk
Het meest gezichtsbepalende element van de Boekenweek is het Boekenweekgeschenk, waarvoor ieder jaar een literair auteur een novelle schrijft. Lezers krijgen het boek tijdens de Boekenweek cadeau bij aankoop van ten minste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.

Boekenweekessay
Ieder jaar wordt een auteur uitgenodigd een essay te schrijven over het thema van de Boekenweek. Het Boekenweekessay is in de Boekenweek voor € 3,50 verkrijgbaar in de boekwinkel.

Een feestdag in Nederland.

Zie ook

Meer informatie (externe link)

Actueel