donderdag 14 november 2019

Wereld Feesten Almanak


Kinderboekenweek
Datum:
2 t/m 13 oktober 2019
30 september t/m 11 oktober 2020


Kinderboekenweek

Datum: woensdag 2 t/m zondag 13 oktober 2019
Land / gebied: Nederland
Soort: Cultureel
Nederland De Kinderboekenweek is een jaarlijks terugkerend landelijk evenement van tien dagen in september / oktober ter promotie van het Nederlandstalige kinderboek. Tijdens deze week geven participerende boekwinkels bij besteding van € 10,- aan kinderboeken het Kinderboekenweekgeschenk cadeau.

De 65ste editie van de Kinderboekenweek vindt plaats van woensdag 2 t/m zondag 13 oktober 2019. Thema Kinderboekenweek 2019: Voertuigen.

De auteur van het Kinderboekenweekgeschenk is Anna Woltz, bekend van o.a. 'Gips' en 'Alaska'. Het motto bij het thema 'Voertuigen' is Reis mee!. De makers van het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2019 zijn astronaut André Kuipers en illustrator Natascha Stenvert.

De Kinderboekenweek wordt op dinsdagavond 1 oktober 2019 feestelijk geopend met een Kinderboekenbal. Het feest is uitsluitend op uitnodiging toegankelijk. Op het bal wordt jaarlijks de Gouden Griffel uitgereikt.

In 1954 organiseerde de CPNB de eerste Kinderboekenweek.

De Kinderboekenweek wordt elk jaar in oktober gehouden in de dagen voorafgaande aan de herfstvakanties voor het basisonderwijs. Tijdens het tien dagen durende evenement zijn er in het hele land allerlei activiteiten rond het kinderboek. Op grote schaal haken bibliotheken, het onderwijs, boekhandels en culturele centra hierop in. Het jaarlijks wisselende thema van de Kinderboekenweek dient als leidraad bij de organisatie van de vele activiteiten.

Tijdens de Kinderboekenweek zijn twee speciale uitgaven verkrijgbaar. Het Kinderboekenweekgeschenk wordt gratis door de boekhandel weggegeven bij aankoop van ten minste € 10 aan kinder- of jeugdboeken. Een speciale kleuteruitgave, het Prentenboek van de Kinderboekenweek is tijdens de week voor een lage prijs verkrijgbaar.

Voor het basisonderwijs stelt de Stichting CPNB een lespakket samen dat scholen in het voorjaar bij de boekhandel kunnen bestellen. Dit pakket bevat o.a. het Kinderboekenweekgeschenk, het Prentenboek, affiches, de Kinderboekenkrant, De Voorleesgids en een lesbrief die allerlei suggesties geeft voor lessen rond boeken en lessen over het thema van de Kinderboekenweek.

Een feestdag in Nederland.

Verder lezen

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten