maandag 28 september 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Kinderboekenweek
Datum:
30 september t/m 11 oktober 2020
6 t/m 17 oktober 2021


Kinderboekenweek

Datum: woensdag 30 september t/m zondag 11 oktober 2020
Land / gebied: Nederland
Soort: Cultureel
Nederland De Kinderboekenweek is een jaarlijks terugkerend landelijk evenement van tien dagen in september / oktober ter promotie van het Nederlandstalige kinderboek. Tijdens deze week geven participerende boekwinkels bij besteding van € 10,- aan kinderboeken het Kinderboekenweekgeschenk cadeau.

De 66ste editie van de Kinderboekenweek vindt plaats van woensdag 30 september t/m zondag 11 oktober 2020. Thema Kinderboekenweek 2020: Geschiedenis.

De auteur van het Kinderboekenweekgeschenk is Arend van Dam, bekend van o.a. 'De reis van Syntax Bosselman: Verhalen over de slavernij' en 'De bromvliegzwaan en andere verhalen over onze taal'. Het motto bij het thema 'Geschiedenis' is En toen?. De maker van het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2020 is Mylo Freeman.

De Kinderboekenweek wordt op dinsdagavond 29 september 2020 feestelijk geopend met een Kinderboekenbal. Het feest is uitsluitend op uitnodiging toegankelijk. Op het bal wordt jaarlijks de Gouden Griffel uitgereikt.

In 1954 organiseerde de CPNB de eerste Kinderboekenweek.

De Kinderboekenweek wordt elk jaar in oktober gehouden in de dagen voorafgaande aan de herfstvakanties voor het basisonderwijs. Tijdens het tien dagen durende evenement zijn er in het hele land allerlei activiteiten rond het kinderboek. Op grote schaal haken bibliotheken, het onderwijs, boekhandels en culturele centra hierop in. Het jaarlijks wisselende thema van de Kinderboekenweek dient als leidraad bij de organisatie van de vele activiteiten.

Tijdens de Kinderboekenweek zijn twee speciale uitgaven verkrijgbaar. Het Kinderboekenweekgeschenk wordt gratis door de boekhandel weggegeven bij aankoop van ten minste € 10 aan kinder- of jeugdboeken. Een speciale kleuteruitgave, het Prentenboek van de Kinderboekenweek is tijdens de week voor een lage prijs verkrijgbaar.

Voor het basisonderwijs stelt de Stichting CPNB een lespakket samen dat scholen in het voorjaar bij de boekhandel kunnen bestellen. Dit pakket bevat o.a. het Kinderboekenweekgeschenk, het Prentenboek, affiches, de Kinderboekenkrant, De Voorleesgids en een lesbrief die allerlei suggesties geeft voor lessen rond boeken en lessen over het thema van de Kinderboekenweek.

Een feestdag in Nederland.

Verder lezen

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten