Dag van de Grondwet
Land / gebied: Cambodja
Cambodja Constitution Day. Op 24 september 1993 werd Combodja weer een koninkrijk. Nationale feestdag ter herinnering aan dit feit.

Met de nieuwe constitutie van 1993 werd Cambodja weer een constitutionele monarchie. Norodom Sihanouk werd weer koning van Cambodja. Norodom Sihanouk (31 oktober 1922) was van september 1941 tot oktober 2004 (met tussenpozen) koning van Cambodja.

Dag van de GrondwetIn 1941 werd Norodom Sihanouk door de Franse koloniale overheid in Cambodja aangesteld als koning. In oktober 1953 werd Cambodja een onafhankelijk koninkrijk. In 1955 trad Norodom Sihanouk als koning af ten gunste van zijn vader, Norodom Suramarit. Na het overlijden van zijn vader in 1960, traden er enkele interim-leiders op als staatshoofd, totdat Norodom Sihanouk in juni 1960 zelf weer staatshoofd werd.

In maart 1970 pleegde de pro-Amerikaanse generaal Lon Nol een staatsgreep en vestigde de Khmer Republiek. Een burgeroorlog brak uit en in april 1975 kwam de Rode Khmer aan de macht onder leiding van Pol Pot. Het land werd Democratische Republiek Kampuchea genaamd. Tussen de 1 en 2 miljoen Cambodjanen kwamen om tijdens het Rode Khmer bewind. In 1978 viel Vietnam het land binnen en installeerde een nieuwe communistische regering onder leiding van de Kampuchean People's Revolutionary Party (KPRP), in wat de volksrepubliek Kampuchea werd genoemd.

Deze regering werd in de jaren tachtig bestreden door een coalitie van o.a. de Rode Khmer en het in 1981 opgerichte National United Front for an Independent, Neutral, Peaceful and Co-operative Cambodia (FUNCINPEC), onder leiding van Sihanouk.

Begin jaren negentig werd de VN toegestaan te bemiddelen teneinde de burgeroorlog te beëindigen. In oktober 1991 werd het 'Verdrag van Parijs' getekend. De KPRP veranderde haar naam in Cambodjaanse Volkspartij (CPP). In 1992 werd een vredesoperatie van de VN gestart. In mei 1993 werden verkiezingen gehouden. FUNCINPEC won. Op 24 september 1993 werd het Cambodjaanse koninkrijk hersteld, met (weer) Norodom Sihanouk als koning.

Een feestdag in Cambodja.