Vap Poya
Land / gebied: Sri Lanka
Religie: Boeddhisme (Theravada)
Sri LankaBoeddhisme Vap Full Moon Poya Day. De dag voor of op de volle maan in oktober is in Sri Lanka een officiële vrije dag. Prediking van Abhidamma tot de goden van Tavatimsa en het eind van de boeddhistische vastenperiode.

Poya is de naam in Sri Lanka (in het Singalees) van de maandelijkse boeddhistische volle maandag 'Uposatha' (vastendag) en is in het land een officiële vrije dag.

De Uposatha is in het theravada-boeddhisme de dag van de volle maan waarop de monnikengemeenschap maandelijks bij elkaar komt om de volledige set levensregels te reciteren. Door leken wordt Vap Poya gezien als een dag waarop extra aandacht wordt gegeven aan de beoefening van boeddhistische gebruiken. Een praktiserend boeddhist bezoekt op deze dag een tempel.

De term 'poya' is afgeleid van het Pali en het Sanskriet 'uposatha' (van upa + vas "vasten"), wat zoveel betekent als "vastendag". Over het algemeen zijn winkels en bedrijven gesloten op Poya-dagen, en de verkoop van alcohol en vlees is verboden.

Met elke volle maan is er een Poya; er zijn dus 12 of 13 Poya's per jaar:
  • januari: Duruthu Poya
  • februari: Navam Poya
  • maart: Madin Poya
  • april: Bak Poya
  • mei: Vesak Poya (2 dagen)
  • juni: Poson Poya
  • juli: Esala Poya
  • augustus: Nikini Poya
  • september: Binara Poya
  • oktober: Vap Poya
  • november: Il Poya
  • december: Unduvap Poya

• De Poya-dag valt meestal op de Gregoriaanse datum van de volle maan, maar soms valt het een dag eerder. De Poya-dag is gebaseerd op de fase van de maan tijdens de Madhyahana-tijd van de dag.

Als een maand twee Poya-dagen heeft, wordt de naam van de tweede voorafgegaan door 'Adhi' ("extra" in het Singalees) zoals in 'Adhi Vesak Poya', 'Adhi Poson Poya', etc.

Een feestdag in Sri Lanka.