zaterdag 18 september 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Dag van de Martelaren
Datum:
jaarlijks op 4 januari

Dag van de Martelaren

Datum: dinsdag 4 januari 2022
Land / gebied: Congo
Soort: Nationale feestdag, Herdenking
Congo In de Dem. Rep. Congo is 4 januari de 'Dag van de Martelaren' (Journée des Martyrs de l'Indépendance). Herdenking van de gebeurtenissen van 4 januari 1959 die het proces naar onafhankelijkheid in gang hebben gezet. In kerken worden diensten gehouden ter nagedachtenis aan hen die zijn gevallen voor de onafhankelijkheid van Congo.

Op 4 januari 1959 kwamen tijdens een vreedzame mars tegen het Belgische kolonialisme, honderden Congolezen om het leven toen de Belgische veiligheidstroepen het vuur openden op de betogers. Negen dagen later kondigden koning Boudewijn en de Belgische regering aan, dat ze Congo volledige onafhankelijkheid zouden verlenen. Het proces naar volledige onafhankelijkheid duurde tot midden jaren zestig.

Een herdenkingsdag in Congo.

Zie ook

Actueel

Komende feesten