Processie van Plaisance
Land / gebied: België (Geraardsbergen)
Soort: Folkloristisch (Processie)
BelgiëChristendom Sinds de relikwieën van de heilige Bartolomeüs in 1515 overgebracht werden naar Geraardsbergen, vindt er jaarlijks een processie plaats op de zondag na 24 augustus, de feestdag van Apostel Bartolomeüs.

Tijdens deze processie worden de relikwieën door de kerkraad en de Geraardsbergse bevolking door de binnenstad rondgedragen. In 2015 vierde deze 'leutige ommegang' haar vijfhonderdste verjaardag.

Deze ommegang is een uniek evenement waarbij veel Geraardsbergse verenigingen meelopen, al dan niet in het uniform van de vereniging. Meestal worden ze voorgegaan door hun eigen 'Manneken-Pis' in het pakje van de desbetreffende groep.

De stoet vertrekt vanaf de Markt om 10 uur 's morgens. Muzikanten zorgen voor de nodige ambiance met volksliedjes, marsen, walsen en kermisliedjes. De processie wordt afgesloten met 'Saint-Saucisse' (de afterparty): de oudste drager van het schrijn wordt op een draagberrie als 'Bartholomeus' rondgedragen, terwijl hij stukjes salami gooit in de grabbelende menigte. De ontvelde worstjes refereren naar de marteldood van de apostel, die levend gevild werd.

Tevens begint vanaf de voorgaande dag (zaterdag) de veertiendaagse zomerkermis van Geraardsbergen.

Een feestdag in België.