donderdag 9 december 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Processie van Plaisance
Datum:
29 augustus 2021
28 augustus 2022

Processie van Plaisance

Datum: zondag 28 augustus 2022
Land / gebied: België (Geraardsbergen)
Soort: Folkloristisch (Processie)
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)
BelgiëChristendom Sinds de relikwieën van de heilige Bartolomeüs in 1515 overgebracht werden naar Geraardsbergen, vindt er jaarlijks een processie plaats op de zondag na 24 augustus, de feestdag van Apostel Bartolomeüs.

Tijdens deze processie worden de relikwieën door de kerkraad en de Geraardsbergse bevolking door de binnenstad rondgedragen. In 2015 vierde deze 'leutige ommegang' haar vijfhonderdste verjaardag.

Processie van Plaisance
Deze ommegang is een uniek evenement waarbij veel Geraardsbergse verenigingen meelopen, al dan niet in het uniform van de vereniging. Meestal worden ze voorgegaan door hun eigen 'Manneken-Pis' in het pakje van de desbetreffende groep.

De stoet vertrekt vanaf de Markt om 10 uur 's morgens. Muzikanten zorgen voor de nodige ambiance met volksliedjes, marsen, walsen en kermisliedjes. De processie wordt afgesloten met 'Saint-Saucisse' (de afterparty): de oudste drager van het schrijn wordt op een draagberrie als 'Bartholomeus' rondgedragen, terwijl hij stukjes salami gooit in de grabbelende menigte. De ontvelde worstjes refereren naar de marteldood van de apostel, die levend gevild werd.

Tevens begint vanaf de voorgaande dag (zaterdag) de veertiendaagse zomerkermis van Geraardsbergen.

Een feestdag in België.

Verder lezen

Zie ook

Actueel

Komende feesten