Qixi Jie (Chinese Valentijnsdag)
Land / gebied: China
China Het Qixi Feest / Qixi Festival (Chinees: 七夕節) valt jaarlijks op de zevende dag van de zevende Chinese maanmaand (meestal in augustus). Ook bekend als 'Chinese Valentijnsdag', 'Zevende Zuster Dag', 'Dubbel Zeven' of 'Eksterfeest'.

Traditioneel gingen vroeger jonge meisjes op deze dag hun huiselijke kunsten demonstreren. Vooral meloenbewerken kwam voor. De meisjes wensten op deze dag voor een goede echtgenoot.

Tegenwoordig gaan zowel vrijgezelle vrouwen als mannen op deze dag naar een Chinese tempel om aan de taoïstische godin Zhinü (Zevende zuster) te offeren en te bidden voor een goed huwelijk dat komen zal.

De oorsprong van het feest gaat terug naar het liefdesverhaal van Niulang en Zhinü. De twee geliefden werden op een dag gescheiden en mochten jaarlijks maar één keer bij elkaar komen door middel van eksters die een brug vormen. Zie: De koeherder en de weefster.

Verwant met Tanabata (Japan) en Chilseok (Korea). Zie ook: Valentijnsdag (14 februari) en Tu b'Av (Joodse Valentijnsdag).

Een feestdag in China.