zaterdag 13 juli 2024

Wereld Feesten Almanak


La Tomatina (Tomatenfeest)
Datum:
Land / gebied: Spanje (Buñol)
Soort: Ludiek feest
Spanje Uitzinnig tomatenfeest in Buñol (Valencia, Spanje), jaarlijks iedere laatste woensdag van augustus. Een dag per jaar verandert het slaperige plaatsje Buñol in een vrolijk slagveld waar men elkaar bekogelt met tomaten.

Wat 75 jaar geleden begon als kattenkwaad van een groepje jongens is nu 's werelds grootste voedselgevecht.

In 1944 vlogen de eerste tomaten door het stadje.

La Tomatina (Tomatenfeest)Volgens een andere bron is La Tomatina ontstaan in de jaren '50.

Toen was er een festival in Buñol. Er kwamen muzikanten optreden. Een kijker was niet tevreden met het spektakel. Hij gooide een tomaat naar het podium. Dat vonden de mensen in Buñol blijkbaar heel leuk. Want sindsdien doen ze het elk jaar.

La Tomatina (Tomatenfeest)Wat de oorsprong ook is, 'La Tomatina de Buñol' is ongetwijfeld het meest krankzinnige festival van Spanje en misschien wel van heel Europa.

Op de laatste woensdag van augustus om 11.00 begint dit gevecht en om 13.00 is het afgelopen.

Direct na afloop van het gevecht beginnen alle inwoners met de grote schoonmaak. De avond voor het gevecht worden er grote pannen met heerlijke paella klaargemaakt boven grote houtvuren.

La Tomatina (Tomatenfeest)Het totale feestprogramma duurt meer dan een week en wordt opgedragen aan San Luís Bertrán, de patroonheilige van het dorp. Rondom het tomatengevecht zijn er kleurrijke processies en shows, concerten en talrijke andere evenementen.

Niemand is veilig voor de duizenden tomatengooiers die elkaar en de kijkers, vooral fotografen en toeristen, met rijpe tomaten bekogelen. Kledingadvies: zwembroek en duikbril.

La Tomatina (Tomatenfeest)
Een feestdag in Spanje.

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten