Nationale Feestdag
Land / gebied: Hongarije
Soort: Nationale feestdag (Heiligendag)
Hongarije Szent István Ünnepe. De 'Nationale Feestdag' (Alkotmányunk Ünnepe) of ook 'Feest van de Grondwet', wordt in Hongarije op 20 augustus gevierd. Feestdag van de Hongaarse patroonheilige, Koning Stefanus I van Hongarije (Szent István / Stefanus I de Heilige).

In Boedapest wordt vooral de 'Nationale Feestdag' gevierd met een spetterend vuurwerk, dat 's avonds om negen uur begint. Het vuurwerk wordt afgestoken van op de Citadel van Boeda.

Nationale FeestdagStefanus werd omstreeks het jaar 969 te Gran in Pannonië in Hongarije geboren. Hij genoot zijn christelijke opvoeding van een missionaris. Hij was de eerste christelijke koning van Hongarije, gedoopt door de H. Adelbert. Hij huwde op 26-jarige leeftijd met Gisela, de zus van Hendrik II. Door verschillende veldslagen en evenzoveel overwinningen op Hongaarse vorsten wist hij het christendom in het gehele land te vestigen.

Op het feest van Maria Tenhemelopneming ontving hij in het jaar 1000 uit handen van Paus Silvester II (april 999 - mei 1003) de gouden koningskroon. Hij was een oprechte koning voor zijn onderdanen en gaf de kerk een voorname plaats in zijn land. Hij was bij iedereen een geliefde vorst. Hij verdeelde zijn land in verschillende bisdommen en liet veel kerken en kloosters bouwen. Met recht wordt hij ook wel de apostel van Hongarije genoemd. In 1038 is hij in Alba Regalis (het huidige Szekesfehervar) gestorven. Hij ligt begraven in de Mariakerk in Stuhlweizenburg ten zuiden van Boedapest. Hij koos Maria, de moeder Gods, tot patrones van Hongarije.

Een feestdag in Europese Unie, Hongarije.