donderdag 9 december 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Dag van de Martelaren
Datum:
jaarlijks op 30 juli

Dag van de Martelaren

Datum: zaterdag 30 juli 2022
Land / gebied: Zuid-Soedan
Soort: Nationale feestdag
Zuid-Soedan Martyrs' Day. Jaarlijks op 30 juli een officiële vrije dag in Zuid-Soedan ter herinnering aan de sterfdag van de rebellenleider en politicus John Garang de Mabior. In 2005 verongelukte hij op deze dag met een helikopter. Op het moment van zijn dood was John Garang vicepresident van Soedan.

Na zijn dood braken o.a. in Khartoem rellen uit, omdat zijn aanhangers niet geloofden dat het een daadwerkelijk ongeluk was, maar een complot vermoedden.

Zijn dood wordt sinds 2006 als 'Dag van de Martelaren' herdacht. Vanaf de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan in 2011 is het een nationale feestdag.

In de hoofdstad Djoeba wordt op Martyrs' Day een plechtige herdenkingsceremonie gehouden ter ere van hen die stierven in de strijd voor onafhankelijkheid van Zuid-Soedan of het slachtoffer zijn geworden van de Zuid-Soedanese burgeroorlog die in 2013 begon.

Een feestdag in Zuid-Soedan.

Zie ook

Actueel

Komende feesten