donderdag 29 oktober 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Lailat-ul-Baraat (Nacht van de Lotsbezegeling)
Datum:
28 maart 2021
18 maart 2022


Lailat-ul-Baraat (Nacht van de Lotsbezegeling)

Datum: zondag 28 maart 2021 [*]
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Religie: Islam
Islam Lailat-ul-Baraat (Nacht van de Lotsbezegeling) begint officieel de voorgaande avond bij zonsondergang wanneer volgens de islamitische kalender een nieuwe dag begint, dus op zaterdagavond 27 maart 2021.

De Gezegende Nacht van Bara'a. De nacht voorafgaand aan 15 Sja'baan wordt Lailat-ul-Baraat genoemd; in 2021 de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 maart. Allah stelt in deze nacht vast wie er in het komend jaar zullen sterven en wie er geboren zullen worden. Moslims herdenken in deze "gezegende nacht" dat de Koran door God naar de wereld werd gezonden. In deze nacht wordt het onderhoud en het leven van de mensen onderzocht en aan de moslims vergeving en zegeningen geschonken.

Het is een nacht van gebed en meditatie, vergeving van zonden en bepaling van het lot. Deze gebeurtenis wordt ook wel 'nacht van de vergeving' genoemd; er wordt aan Allah gevraagd de gestorven hun zonden te vergeven. In de moskee wordt ook druk gebeden ter voorbereiding van de Ramadan die twee weken later begint.

'Lailat-ul-Baraat (Nacht van de Lotsbezegeling)' is een van de vijf "gezegende nachten" binnen de islam. Dit zijn nachten die - vanwege hun bijzonder waardevolle karakter - met godsdienstige handelingen gevierd worden. De andere vier "gezegende nachten" zijn:
 • Lailat-ul-Qadr (Nacht van de Beslissing)
 • Mawlid an-Nabi (Geboortedag Mohammed)
 • Regaib Kandili (Nacht van de Wonderen)
 • Lailat-ul-Meraj (Hemelvaart Mohammed)

 • Door sjiietische moslims wordt op 15 Sja'baan ook stilgestaan bij de geboortedag van Imam al-Mahdi.

  [*] De hier gegeven datum van 28 maart 2021 voor Lailat-ul-Baraat (Nacht van de Lotsbezegeling) is berekend volgens de Umm al-Qura kalender van Saoedi-Arabië. De datum kan in sommige landen 1 dag afwijken.

  Een feestdag in Bangladesh.

  Verder lezen

  Zie ook

  Actueel

  Komende feesten