Dag van de Roemeense Vereniging
Land / gebied: Roemenië
Soort: Nationale feestdag
Roemenië Met een nationale feestdag wordt ieder jaar op 24 januari in Roemenië tijdens de 'Dag van de Roemeense Vereniging' gevierd, dat het Vorstendom Moldavië en Walachije op 24 januari 1862 formeel werden verenigd tot Roemenië met als hoofdstad Boekarest. Ook: Unie van de Roemeense Vorstendommen / Dag van de Kleine Unie / Ziua Micii Uniri.

In de periode van Oostenrijks-Hongaarse macht in Transsylvanië en Ottomaanse macht in Moldavië en Walachije, werden de Roemenen steeds meer onderdrukt als tweederangsburgers in hun eigen land. In 1859 lukten het Walachije en Moldavië zich onafhankelijk te verklaren van de Ottomanen en kozen dezelfde vorst, Alexander Johan Cuza. Eind 1861 werd dat erkend door sultan Abdülaziz en op 24 januari 1862 werd formeel het Koninkrijk Roemenië opgericht.

Unification Day / Union of the Romanian Principalities.

Op 1 december wordt tijdens de Nationale Dag (ook bekend als 'Dag van de Unie' / 'Ziua Unirii') gevierd dat in 1918 Transsylvanië werd toegevoegd aan het Roemeense koninkrijk.

Een feestdag in Europese Unie, Roemenië.