Opstand van Los Santos
Land / gebied: Panama
Panama Grito en la Villa de los Santos. Op 10 november wordt de eerste roep om onafhankelijkheid van Panama jaarlijks gevierd met een nationale feestdag. Deze feestdag herdenkt het begin van Panama's strijd voor onafhankelijkheid van Spanje in 1821.

De gebeurtenis die leidde tot een anti-Spaanse opstand in La Villa de los Santos staat bekend als 'Grito de La Villa de los Santos' of de daad van Rufina Alfaro. Rufina Alfaro was een jonge vrouw die in een klein dorpje in de buurt van Los Santos woonde. Op 10 november 1821 leidde ze een groep Panamezen, schreeuwend "Viva la Libertad" (Lang leve de vrijheid), die - gewapend met stokken en stenen - de Spaanse barakken overmeesterden.

Sommige mensen beweren dat Rufina Alfaro slechts een legende is. Hoe het ook zij, de opstand in Los Santos heeft plaatsgevonden. Na de opstand verklaarden de burgers van Azuero Peninsula zich onafhankelijk van Spanje. Dit was een belangrijke gebeurtenis in Panama's onafhankelijkheidsstrijd.

De 'Opstand van Los Santos' is een van Panama's 'Fiestas Patrias' - feestdagen gewijd aan de strijd van het land voor onafhankelijkheid. Het wordt overal in Panama gevierd met kleurrijke parades, volksmuziek en dans, culturele evenementen en andere festiviteiten.

Een feestdag in Panama.