Dag van de Tsjechische Staat
Land / gebied: Tsjechië
Soort: Nationale feestdag (Heiligendag)
Tsjechië Op 28 september wordt de 'Dag van de Tsjechische Staat' (Den české státnosti) gevierd op de feestdag van Wenceslaus de Heilige (St. Wenceslaus), de beschermheilige van Tsjechië.

Dag van de Tsjechische StaatWenceslaus de Heilige was hertog van Bohemen en is een heilige van de Katholieke Kerk. Hij werd in 903, 908 of 910 geboren als zoon van Vratislav I van Bohemen. Zijn grootmoeder, de Heilige Ludmilla, gaf hem een christelijke opvoeding. Na de dood van Wenceslaus' vader werd zijn heidense moeder Drahomíra regentes van het hertogdom. Zij voerde een antichristelijk bewind.

Het Boheemse volk smeekte Wenceslaus de macht over te nemen. Dat deed hij omstreeks 925 en plaatste het hertogdom onder de protectie van het Duitse Rijk. Op zijn gezag vierde de Kerk in Bohemen de liturgie niet langer in de Byzantijnse ritus, maar in de Latijnse.

Wenceslaus was een vroom en deugdzaam man. Zijn liefde voor de eucharistie is legendarisch: het verhaal ging dat hijzelf de tarwe voor hosties zaaide en de druiven voor de miswijn zelf perste. Wenceslaus had de gelofte van maagdelijkheid afgelegd.

In een samenzwering van zijn moeder en zijn broer Boleslav werd hij vermoord op 28 september 935. Zijn lichaam werd in stukken gehakt en begraven op de plaats van de moord. Zijn broer volgde hem op als Boleslav I maar kreeg berouw over zijn misdaad, deed boete en beval de relieken van zijn broer over te brengen naar de Sint-Vituskerk in Praag.

Wenceslaus is de beschermheilige van Bohemen en van Tsjechië. Zijn sterfdag is het feest van de Heilige Wenceslaus (St. Wenceslaus) en is een nationale feestdag in Tsjechië, die sinds 2000 bekend is als 'Dag van de Tsjechische Staat'.

Een feestdag in Europese Unie, Tsjechië.