dinsdag 28 mei 2024

Wereld Feesten Almanak


Feest van de heilige (gouden) tand
Land / gebied: Sri Lanka (Kandy)
Soort: Folkloristisch (Processie)
Religie: Boeddhisme
Sri LankaBoeddhisme Kandy Esala Perahera. Dit feest vindt ieder jaar plaats voorafgaand aan de volle maan in juli / augustus in Kandy (Sri Lanka). Het is een optocht van prachtig versierde olifanten die door de stad lopen met een gouden kistje. In dat gouden kistje zit een heel bijzondere relikwie: de Tand van Boeddha.

Er wordt gezegd dat de tand gered is van de brandstapel van Boeddha en hij wordt bewaard in een nabijgelegen tempel. Het feest is een grootse viering met dans en vuurwerk op straat.

Het feest in Kandy staat bekend om de grootste traditionele parade in Azië, die sinds 1775 bestaat. Hij vindt jaarlijks plaats om de Tand van Boeddha te eren en daarmee de zegen te krijgen van de vier beschermende goden van Sri Lanka.

Feest van de heilige (gouden) tandDe parade bestaat uit traditionele dansers, tamboerijnspelers, muzikanten, acrobaten, vlammenwerpers en vaandeldragers. Er worden dansvoorstellingen gegeven: mannen met witte sarongs en met prachtige diademen op het hoofd voeren acrobatische kunsten uit op trommelmuziek.

Het meesterstuk van deze parade is de olifant, die een koffer draagt met daarin de Tand van Boeddha. De parade wordt ’s ochtends vroeg beëindigd met de scheidingsceremonie van het water in de Mahaweli rivier. Het ritueel symboliseert de overwinning van het goede boven het kwade; om de komst van de regen en andere weldaden te verzekeren.

Geschiedenis van de tand in Kandy
Feest van de heilige (gouden) tandGedacht wordt dat de tand van Boeddha uit het vuur van zijn crematie is gered toen hij werd begraven in 543 voor Christus. Hierna is de tand meegesmokkeld naar Sri Lanka en in de 4e eeuw na Chr. verborgen in de haren van de prinses. De relikwie werd eerst naar Anuradhapura gebracht, maar daar was het vaak oorlog en de tand werd daardoor steeds verplaatst. Uiteindelijk kwam de relikwie in Kandy terecht. Tot aan 1815 had alleen de koning van het land toegang tot de tand. Sinds die tijd wordt de bewaker van de tand democratisch gekozen door een raad van hooggeplaatsten. Tijdens het feest wordt slechts een replica van de tand gebruikt. Of de tand ook daadwerkelijk in de tempel ligt is eigenlijk niet duidelijk.

Een feestdag in Sri Lanka.

Verder lezen

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten