zaterdag 26 september 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Goeroe Amar Dās Ji
Datum:
jaarlijks op 23 mei

Goeroe Amar Dās Ji

Datum: zondag 23 mei 2021
Land / gebied: Wereld (Sikhs)
Religie: Sikhisme
Sikhisme Goeroe Amar Dās werd geboren op 5 april 1479 en was de derde van de tien goeroes van het sikhisme.

Goeroe Amar Dās JiHij werd goeroe op 26 maart 1552 op de gevorderde leeftijd van 73 jaar en trad in de voetsporen van zijn voorganger Goeroe Angad, die drie dagen na Amar Dās' benoeming stierf.

Onder Amar Dās werd de status van sikh-vrouwen gelijkgesteld aan die van sikh-mannen. Ook organiseerde hij drie festivals per jaar waar de sikhs elkaar ontmoetten, realiserend dat periodieke ontmoetingen tussen gelovigen de band met elkaar en het geloof zouden versterken. Verder ontdeed hij het sikhisme van veel hindoe-invloeden die in het vroege sikhisme nog aanwezig waren. Zo moedigde hij huwelijken tussen mensen uit verschillende kasten aan om het hindoeïstische kastensysteem te doen vervagen, en stond hij weduwen toe te hertrouwen.

Voordat Amar Dās stierf op 1 september 1574, benoemde hij Goeroe Ram Das tot zijn opvolger.

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten