Nationale Holocaust Herdenking
Land / gebied: Nederland (Amsterdam)
Soort: Herdenking
Nederland Iedere laatste zondag van januari organiseert het Nederlands Auschwitz Comité deze herdenking bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheim­park te Amsterdam. In 2024 wordt de 'Nationale Holocaust Herdenking' gehouden op zondag 28 januari.

Op 27 januari 1945 bevrijdt het Russische Rode leger het Duitse nazi vernietigings- en concentratiekamp bij de Poolse stad Auschwitz, enkele tientallen kilometers westelijk van Krakau.

In november 2005 hebben de Verenigde Naties besloten dat de bevrijding van Auschwitz op 27 januari 1945 voortaan als Holocaust Memorial Day (Internationale Herdenkingsdag van de Slachtoffers van de Holocaust) herdacht zal worden. Het Nederlands Auschwitz Comité organiseert jaarlijks op de laatste zondag van januari de herdenking. Joden herdenken de holocaust tijdens Jom Hasjoa (de herdenking van de sjoa - de vernietiging van de zes miljoen Europese joden tijdens de Tweede Wereldoorlog).

Een herdenkingsdag in Nederland.