vrijdag 12 juli 2024

Wereld Feesten Almanak


Internationale Epilepsie Dag
Datum:
Land / gebied: Internationaal
De 'Internationale Epilepsie Dag' (International Epilepsy Day) wordt sinds 2015 gehouden op de tweede maandag van februari. Jaarlijks wordt aan de hand van een bepaald thema aandacht gevraagd voor epilepsie. In 2025 valt de 'Internationale Epilepsie Dag' op maandag 10 februari.

Epilepsie (of vallende ziekte) is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen (insulten), die ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen. Oorzaak daarvan zijn chronische afwijkingen in de hersenstructuur.

De 'Internationale Epilepsie Dag' is een initiatief van het International Bureau for Epilepsy (IBE) en de International League Against Epilepsy (ILAE).
Internationale Epilepsie Dag
De voorganger van deze dag was de 'Europese Epilepsie Dag' en werd voor het eerst gehouden op 14 februari 2011. Op 14 februari is het Valentijnsdag. Sint Valentijn is de beschermheilige van epilepsie. De 'Internationale Epilepsie Dag' wordt elk jaar gevierd op de tweede maandag in februari (zo dicht mogelijk bij 14 februari).

Informatie over acties en activiteiten in Nederland zijn te vinden via SEIN (Stichting Epilepsie Instellingen Nederland).

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten