Sint Leopold
Soort: Heiligendag
Christendom Heilige Leopold. Leopold III van Oostenrijk bijgenaamd Leopold de Goede (1073 - 15 november 1136) was markgraaf van Oostenrijk.

Sint LeopoldIn 1485 werd Leopold door paus Innocentius VIII heilig verklaard. Zijn naamdag valt op 15 november, wat aan de oorsprong ligt van Koningsdag in België op 15 november.

In 1683 werd Leopold de patroonheilige van Oostenrijk door toedoen van zijn naamgenoot de Habsburger keizer Leopold I. In de deelstaat Neder-Oostenrijk (Niederösterreich) is dit een officiële vrije dag voor scholieren en ambtenaren.

Legende Klosterneuburg
Op 15 november wordt er al eeuwenlang een volksfeest in Klosterneuburg gehouden. Er is een legende verbonden aan de stichting van het klooster. Toen Leopold ooit in zijn kasteel op de Kale Berg bij Wenen verbleef, nam een windvlaag de uiterst kostbare sluier mee van zijn vrouw Agnes. Na negen jaren vond hij tijdens een jachtpartij het ding terug op de bodem van een holle boom. Bij die gelegenheid zou hem de Heilige Maagd zijn verschenen. Zij gaf hem de opdracht op die plek een kerk en een klooster te bouwen ter ere van haar. Zo ontstond 'Onze Lieve Vrouw Klosterneuburg'. Het was ook in dat klooster dat hij ten gevolge van een ongeval tijdens de jacht overleed en hij werd er ook begraven.

Sint Leopold wordt afgebeeld als markgraaf in een harnas met vaan en het model van een kerk, soms met manden brood voor de armen.

Een feestdag in Oostenrijk.