maandag 29 april 2024

Netaji Subhas Chandra Bose Jayanti
Land / gebied: India (Odisha, West-Bengalen)
India Ter ere van de geboortedag van de Bengaalse politicus Subhas Bose (23 januari 1897 - 18 augustus 1945) een officiële feestdag in de Indiase deelstaten Odisha en West-Bengalen.

Door het organiseren van culturele evenementen, besteden scholen aandacht aan het leven en de nalatenschap van Subhas Bose. Kinderen verkleden zich als de bevrijdingsstrijder en er worden patriottische liederen gezongen.

Netaji Subhas Chandra Bose JayantiSubhas Chandra Bose was een van de prominente voorvechters van de Indiase onafhankelijkheid en was van 1938 tot 1939 premier. Hij moest die positie opgeven omdat hij het niet eens was met de ideeën van Mahatma Gandhi en kreeg huisarrest. Hij ontsnapte in 1940 en vluchtte naar Berlijn. Daar kreeg hij de eretitel "Netaji" - hetgeen 'gerespecteerde leider' betekent.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zocht hij steun bij nazi-Duitsland en Japan om hem te helpen India te bevrijden van de Britse overheersing. Hij richtte de regering in ballingschap op (Azad Hind) en creëerde het Indiase leger (INA = Indian National Army). Subhas Bose is de auteur van het boek "The Indian Struggle".

Een feestdag in India.