Día de Nuestra Señora de la Altagracia
Land / gebied: Dominicaanse Republiek
Soort: Nationale feestdag (Heiligendag)
Dominicaanse RepubliekChristendom Día de Nuestra Señora de la AltagraciaTer ere van de beschermheilige van de Dominicaanse Republiek is 'Día de Nuestra Señora de la Altagracia' (Dag van Onze-Lieve-Vrouw van Altagracia) - jaarlijks op 21 januari - een nationale feestdag.

Onze-Lieve-Vrouw van Altagracia (of: Maagd van Altagracia) is een 15e-eeuws schilderij van de maagd Maria. Het werd naar het eiland Hispaniola gebracht door twee Spaanse broers, Antonio en Alfonso Trejo, en uiteindelijk aan de kerk in Higüey geschonken. Op deze dag wordt de kathedrale basiliek (Basílica Catedral Nuestra Señora de la Altagracia) door duizenden gelovigen bezocht.

21 januari herinnert aan de overwinning van de Spaanse troepen op het Franse leger in 1691 tijdens de Slag bij Sabana Real, een gehucht op de grens van Haïti (Saint Domingue, een voormalige Franse kolonie) en de Dominicaanse Republiek (Santo Domingo, een voormalige Spaanse kolonie).

'Día de la Virgin de la Altagracia' werd oorspronkelijk op 15 augustus gevierd (Maria Tenhemelopneming).

Een feestdag in de Dominicaanse Republiek.