maandag 26 juli 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Paaszaterdag / Stille Zaterdag
Datum:
3 april 2021
16 april 2022

Paaszaterdag / Stille Zaterdag

Datum: zaterdag 16 april 2022
Land / gebied: Wereld
Religie: Christendom
Christendom Paaszaterdag / Stille Zaterdag is de dag na Goede Vrijdag en de dag voor Pasen. Het is tevens de laatste dag van de vastentijd, die 40 dagen eerder begon op Aswoensdag.

Paaszaterdag / Stille Zaterdag herinnert aan de periode dat Christus dood in het graf lag. In afwachting van de volgende paasmorgen heerst dan in het kerkelijk leven stilte.

Paaszaterdag / Stille ZaterdagPaaszaterdag / Stille Zaterdag volgt op Goede Vrijdag. Het is de laatste dag van de lijdensweek die voorbereidt op het christelijke paasfeest, de opstanding van Christus uit zijn graf. Op deze dag herdenkt men de tijd dat Christus dood in het graf lag en er als het ware een stilte in de wereld optrad. Het kruis is nu leeg, en in veel kerken is het altaar nu leeggeruimd. Er liggen en staan geen bloemen, kaarsen, of mooie kleden op het altaar (de kerktafel waar de pastoor of dominee aan staat).

In de protestantse traditie heet de dag Stille Zaterdag, in de rooms-katholieke Paaszaterdag.

Een feestdag in Andorra, Bangladesh, België, Belize, Chili, Ecuador, Fiji-eilanden, Macau, Nederland, Nicaragua, Polen, Salomonseilanden, Tuvalu, Zimbabwe, Zuid-Soedan.

Verder lezen

Zie ook

Actueel

Komende feesten