Oogstfeest (Seú)
Land / gebied: Curaçao
Soort: Cultureel, Traditioneel, Oogstfeest
Curaçao Harvest Festival Parade Seú. Het oogstfeest - oorspronkelijk Seú genoemd - is het grootste culturele evenement van Curaçao dat ieder jaar op Paasmaandag (Tweede Paasdag) wordt gehouden.

Tijdens Seú kleden de lokale bewoners zich in de traditionele kleding die teruggaat tot in de tijd van de slavernij. Jaarlijks trekken ongeveer 5000 deelnemers in kleurrijke kostuums, dansend op de aanstekelijke ritmes van traditionele muziek, door de straten van Willemstad.

Oogstfeest (Seú)Het woord "Seú" komt oorspronkelijk uit West-Afrika en betekent 'de hemel'. Seú heeft zijn basis in de overtuiging dat iedereen met elkaar in connectie staat en dat alle mensen een relatie hebben met Moeder Natuur. Seú is voornamelijk de viering van en het respect voor de geesten die de aarde beschermen. Samenwerken, elkaar helpen, dankbaar zijn en verenigd, zijn de kernwaarden tijdens Seú.

Het oogstfeest is ontstaan in de 17de eeuw toen onder begeleiding van zang en dans de gewassen zoals maïs en koren van het land werden gehaald. Door het droge klimaat en de hitte op Curaçao is landbouw altijd een uitdaging geweest. De dag van de oogst werd dan ook uitgebreid gevierd met een Seú: een plechtige mars door de velden. Hierbij droegen de vrouwen de oogst op het hoofd en maakten de mannen muziek op de 'kachu' (koehoorn), 'benta' (mondboog) of 'chapi' (schoffel als percussie-instrument). De traditionele dans die hierbij hoort heet Seú Wapa, waarbij met sierlijke bewegingen het zaaien en oogsten wordt uitgebeeld.

Het festival wordt sinds 1976 gevierd en kent twee vormen: tijdens Seú Sinta zingen de mensen liederen, spelen allerlei instrumenten en dansen tot middernacht.

De andere vorm is het Fila di Seú, waarin de deelnemers een lange stoet vormen en kleurrijke kleding dragen. Hierbij worden protestliederen gezongen over het leven van alledag. Een leven vol herinneringen over de harde tijden die mensen hadden tijdens de slavernij, maar vooral de dankbaarheid voor het resultaat van hard werken wordt gevierd.

Oogstfeest (Seú)
Een feestdag in Curaçao.