Día de Nuestra Señora de Mercedes
Land / gebied: Dominicaanse Republiek
Soort: Nationale feestdag (Heiligendag)
Dominicaanse RepubliekChristendom Día de Nuestra Señora de MercedesEen nationale feestdag - jaarlijks op 24 september - ontstaan door de Spaanse en katholieke invloed op de Dominicaanse cultuur. Een feestdag ter ere van de maagd Maria, die door de Dominicanen "Nuestra Señora de Mercedes" (Onze-Lieve-Vrouw van Mercedes) wordt genoemd. 24 september is een officiële vrije dag en wordt gekenmerkt door speciale kerkdiensten en processies.

Toen Columbus het eiland Hispaniola in de Caribische Zee verliet, plaatste hij - volgens de overlevering - een kruis op een heuvel in de regio Cibao. Bij een gevecht in 1495 tussen Spaanse veroveraars en de inheemse bevolking, verscheen de maagd Maria bij die heuvel. De indianen schrokken en sloegen op de vlucht, waardoor de Spanjaarden de overwinning behaalden.

De maagd zou meerdere malen op die plek verschenen zijn en de kolonisten besloten er een kerk te bouwen. Maria is de beschermheilige van de Dominicaanse Republiek (en het hele eiland Hispaniola).

Een feestdag in de Dominicaanse Republiek.