dinsdag 7 april 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Pattimura Dag
Datum:
jaarlijks op 15 mei

Pattimura Dag

Datum: vrijdag 15 mei 2020
Land / gebied: Indonesië (Molukken) (Molukkers)
Indonesië Pattimura DagDag van de Jonge Koning. Herdenking door Molukkers van de Molukse opstand tegen de Nederlandse bezetting in 1817, onder leiding van Thomas Matulesia, wiens erenaam Pattimura (Jonge Koning) is. Hij bestookte de 'goddeloze Hollanders' met bijbelcitaten en musketvuur.

Nadat hij de Nederlanders gevoelige verliezen had toegebracht, werd Pattimura uiteindelijk verslagen, gevangen genomen en ter dood gebracht. Pattimura werd op 16 december 1817 in Fort Victoria opgehangen. Zijn lijk werd in een kooi boven zee gehangen. De nacht voor de executie hadden hij en zijn medegevangenen doorgebracht met "bidden en zingen van psalmen". Het waren immers vrome protestantse christenen die dachten te vechten voor een geloofszaak.

Pattimura werd in 1973 door de Indonesische regering opgenomen in de eregalerij der nationale helden. De naam "Pattimura" kun je op diverse plaatsen in Indonesië aantreffen en dan natuurlijk vooral op de Molukken:

 • Het vliegveld van Ambon heet Pattimura
 • Ook op de Molukken een Universiteit vernoemd naar Pattimura
 • En nog steeds heten diverse mensen op de Molukken Pattimura

 • Een feestdag in Indonesië.

  Meer informatie (externe link)

  Zie ook

  Actueel

  Komende feesten