Dag van de heilige Maron
Land / gebied: Libanon
Libanon Saint Maron's Day. Nationale feestdag in Libanon, jaarlijks op 9 februari. Maron leefde in de vierde eeuw en is binnen het christendom, met name binnen Libanese (en Syrische) kerken, een heilige. Hij was een christenmonnik, wiens missioneringsactiviteiten aan de basis liggen van de kerstening van Libanon.

Dag van de heilige MaronMaron woonde in het huidige Syrië, aan de rivier de Orontes, waar hij een voorchristelijk heiligdom verbouwde tot een klooster. Van daaruit verspreidden zijn volgelingen de christelijke boodschap over het gehele Midden-Oosten.

Later in zijn leven trok Maron zich als kluizenaar terug in het Taurusgebergte nabij Antiochië. Hij leefde er in open lucht zonder bescherming tegen zon, regen, sneeuw. Maron was een mysticus en wordt beschouwd als de vader van spirituele en monastieke beweging die zich ontwikkelde tot de Maronitische Kerk. Theodoret, bisschop van Cyr, maakt melding van vele wonderbaarlijke genezingen die Maron zou hebben bewerkstelligd.

Na Marons dood in 410 werd zijn graf een pelgrimsoord.

Een feestdag in Libanon.