Sette Giugno
Land / gebied: Malta
Soort: Nationale feestdag
Malta Nationale feestdag in Malta ter herinnering aan de opstand tegen het Engelse militair bestuur op 7 juni 1919. 'Sette Giugno' is Italiaans voor 7 juni.

Malta werd in 1800 een Britse kolonie. Door voedselschaarste en stijgende kosten voor levensonderhoud ontstond er na de Eerste Wereldoorlog weerstand tegen de koloniale overheid en kwam er onder de bevolking meer behoefte aan autonomie. Op 7 juni 1919 braken er rellen uit en kwamen vier mensen om het leven toen Britse troepen op de menigte schoten. Deze gebeurtenis wordt tegenwoordig gezien als de eerste stap op weg naar onafhankelijkheid.

'Sette Giugno' werd in 1989 uitgeroepen tot nationale feestdag van de Republiek Malta. Het is een van de vijf nationale dagen van het land. De andere zijn: Dag van de Vrijheid (31 maart), Dag van de Overwinning (8 september), Onafhankelijkheidsdag (21 september) en Dag van de Republiek (13 december).

Een feestdag in Europese Unie, Malta.