Il Vitorja (Dag van de Overwinning)
Land / gebied: Malta
Soort: Nationale feestdag
Malta Nationale feestdag. 8 september. Onze vrouwe van de overwinning. Dit feest herinnert aan de beëindiging van het Turkse beleg in 1565 en het einde van de blokkade van Valletta door de Duitse en Italiaanse marine in 1943. Herdenking van de gebeurtenissen in 1565 toen de Johannieter-ridders en de Maltese eilandbewoners de Ottomaanse Turken versloegen en ze het Christendom redden van de Saraceense bedreiging.

8 september is een speciale nationale feestdag omdat het eigenlijk drie gebeurtenissen herdenkt. Het is het religieuze feest dat de geboorte van de Heilige Maagd Maria viert; het is de dag waarop de 'Grote Belegering' van 1565 eindigde; en het was de dag waarop de Italiaanse marine zich overgaf aan de Britten aan het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Maar het staat bekend als de Dag van de Overwinning ter herdenking van de gebeurtenissen in 1565.

Het feest wordt gevierd in Senglea, Naxxar, Mellieha en Xaghra op Gozo.

Er wordt een roeirace gehouden in de Grand Harbour. Deze werd voor het eerst in 1642 gehouden, maar het werd pas vanaf 1878 een jaarlijks evenement. De regatta is een serieus sportevenement, maar het biedt ook veel plezier aan deelnemers en toeschouwers. Traditionele roeiboten uit zes havenstadjes strijden tegen elkaar op een route van 1,5 km lang die loopt van Marsa naar de douane in Valletta. Dit kleurrijke evenement is een bron van grote lokale parochiale trots.

Een feestdag in Malta.