Shabdrung Kuchoe
Land / gebied: Bhutan
Religie: Boeddhisme
BhutanBoeddhisme Shabdrung Kuchoe (ook: Zhabdrung Kuchhoe), de verjaardag van de dood van Shabdrung Ngawang Namgyel (1594–1651), is een nationale feestdag in Bhutan waarop eer wordt gebracht aan de eerste Shabdrung (heerser) van Bhutan. Jaarlijks op de 10e dag van de derde maand van de Bhutaanse kalender.

De Shabdrung is de belangrijkste tulku-linie in Bhutan, vergelijkbaar met de dalai lama in Tibet. Een tulku is een lama, die uit mededogen is geïncarneerd om gelovigen te leiden op het pad naar verlichting. De linie heeft zijn begin bij Shabdrung Ngawang Namgyal (1594-1651), die het land gesticht heeft en de stammen verenigde. In Bhutan wordt Shabdrung vereerd als de derde belangrijkste persoon na Padmasambhava en Boeddha.

Ngawang Namgyal was aanvankelijk de abt van het Ralungklooster in Tibet, maar vluchtte in 1616 na een religieus conflict naar Bhutan. Bhutan was een versnipperd land, waar de plaatselijke vorsten de dienst uit maakten. Door zijn grote religieuze gezag was Ngawang Namgyal in staat geheel Bhutan onder zijn leiding te verenigen en werd zo de eerste Shabdrung van Bhutan.

Om het centrale gezag te verstevigen en om het land te verdedigen tegen aanvallen vanuit Tibet, liet hij overal in het land dzongs (kloosterburchten) bouwen. Dat zijn grote ommuurde vestigingen, die werden gebruikt als bestuurlijk centrum en als tempel. Mede hierdoor wist hij alle invasies uit Tibet af te slaan. Nog steeds zijn de dzongs belangrijke bezienswaardigheden in Bhutan.

Verder legde hij de basis voor het systeem waarin de wereldlijke macht en de geestelijk macht in Bhutan gescheiden werden. De druk desi werd de wereldlijke leider en de Shabdrung de geestelijke leider. Deze scheiding werd belangrijk na de dood van Ngawang Namgyal, aangezien zij de macht in handen kregen in plaats van zijn zoon. In 1651 overleed Shabdrung Ngawang Namgyal. Zijn stoffelijke resten bevinden zich in de dzong van Punakha. Ngawang Namgyal gaf Bhutan zijn naam: "Druk Yul": land van de drukdraak.

Een feestdag in Bhutan.