Siebenschläfertag (Zevenslapersdag)
Land / gebied: Duitsland
Soort: Folkloristisch (Heiligendag)
DuitslandChristendom 'Siebenschläfertag' (Zevenslapersdag) is de gedenkdag (heiligendag) op 27 juni van de Zevenslapers van Efeze. Aan deze datum werd door Germaanse / Duitse boeren een belangrijke meteorologische betekenis gegeven. Volgens de traditie houdt het weer op 'Zevenslapersdag' zeven weken aan.

De Zevenslapers van Efeze zijn martelaars uit een christelijke legende en worden eveneens in de Koran (soera De Spelonk, vers 9-26) genoemd. Binnen de islam staan zij bekend als de Metgezellen van de Grot.

De zeven werden in 251 vanwege hun geloof op bevel van de Romeinse keizer Decius in een grot bij Efeze (Turkije) ingemetseld. 196 jaar later, in 447, werd de grot toevallig geopend en men trof de gebroeders fris en vrolijk aan, maar nu voorzien van een aureool, alsof ze gestorven waren. Ze dachten zelf maar een nacht te hebben geslapen. Het gebied was inmiddels gekerstend en dus liet men ze vrij en verklaarde ze tot martelaar.

De legende is vermoedelijk rond 500 na Chr. ontstaan als literaire legende. Verhalen met eenzelfde motief zijn zeer wijdverbreid en men vermoedt een voorchristelijke oorsprong. De grot van de Zevenslapers is te bezichtigen in de ruïnes van Efeze. Bij de grot is een basiliek gebouwd.

Naar aanleiding van het Tweede Vaticaans Concilie zijn de Zevenslapers in 1969 met een groot aantal andere heiligen uit de Heiligenkalender gehaald, omdat ze als te weinig historisch werden beoordeeld.

Een feestdag in Duitsland.