Umhlanga (Rietdans Festival)
Land / gebied: Swaziland
Soort: Folkloristisch, Traditioneel (Festival)
Swaziland Reed Dance Public Holiday. Eind augustus of begin september. De exacte datum wordt jaarlijks door de koning van Swaziland bekend gemaakt. Een eeuwenoude traditie waarbij de ongehuwde en kinderloze vrouwen van het land vers gesneden riet aanbieden aan de koningin-moeder ter bescherming van haar onderkomen.

Een festival dat ruim een week duurt en waarbij de dag van het aanbieden van het riet (meestal op een maandag) het hoogtepunt vormt.

Op de dag van het aanbieden van het riet (één van de grootste en kleurrijkste culturele gebeurtenissen in Afrika) wordt er gedanst en gezongen in traditionele kleding. Alleen meisjes en vrouwen die nog maagd zijn mogen meedoen. Vaak kiest de koning een van de meisjes om mee te trouwen.

Aan het einde van de dag wordt de omheining van het koninklijk onderkomen herbouwd met het aangeleverde riet.

Een festival in Swaziland.