dinsdag 27 juli 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Wereld ALS-dag
Datum:
jaarlijks op 21 juni

Wereld ALS-dag

Datum: maandag 21 juni 2021
Land / gebied: Wereld
Op 21 juni wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de tamelijk zeldzame neurologische ziekte Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) tijdens de 'Wereld ALS-dag' (Global MND Awareness Day, of ook: MND/ALS Global Day).

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen. Deze aandoening leidt tot het onvoldoende functioneren van de spieren.

Dit wordt veroorzaakt door het afsterven van de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en het onderste deel van de hersenen. Hierdoor komen de signalen vanuit de hersenen niet meer aan bij de spieren. De hersenen kunnen dan geen spierbewegingen meer op gang brengen. Daardoor ontstaat progressief krachtsverlies en verlamming, die uiteindelijk tot de dood leidt van de patiënt door verlamming van de ademhalingsspieren.

De exacte oorzaak van ALS is nog niet bekend. Evenmin bestaan er medicijnen die de ziekte kunnen stoppen of genezen. De gemiddelde levensverwachting van een ALS-patiënt is slechts drie tot vijf jaar.

Verder lezen

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten