Wereld Art Nouveau Dag
Soort: Cultureel
Sinds 2013 is het jaarlijks op 10 juni 'Wereld Art Nouveau Dag' (World Art Nouveau Day). De datum van 10 juni is gekozen vanwege de sterfdag van Antoni Gaudí (1852 - 1926) en Ödön Lechner (1845 - 1914), twee vooraanstaande architecten van de kunststroming.

Organisaties doen wereldwijd mee aan deze dag door speciale tentoonstellingen, fotowedstrijden, lezingen, etc. te houden.

Art nouveau (of 'jugendstil') is een kunststroming die tussen 1890 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair was, voornamelijk als reactie op het impressionisme. De art nouveau manifesteerde zich vooral in gebruiksvoorwerpen (glaskunst, boeken, plateel, sieraden, meubels etc.), de architectuur en de schilderkunst.

Antoni Gaudí was een Spaans architect. Zijn belangrijkste bouwwerken staan in Barcelona (o.a. het park Güell en de basiliek Sagrada Família). Ödön Lechner was een Hongaars architect, die vooral bekend is van de Postspaarbank en het Geologisch Museum in Boedapest.

Op de geboortedag van Leonardo da Vinci is het World Art Day.