Wereld Peulvruchten Dag
Land / gebied: Verenigde Naties (FAO)
Vanaf 2019 wordt jaarlijks op 10 februari 'Wereld Peulvruchten Dag' (World Pulses Day) gehouden. Ingesteld door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties d.m.v. resolutie A/RES/73/251 om de voordelen van peulvruchten onder de aandacht van het grote publiek te brengen.

Peulvruchten (lizen, bonen, erwten etc.) zijn een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten, vezels en mineralen en worden gewaardeerd om hun belangrijke bijdrage in een gezond dieet.

Peulvruchten zijn er in vele vormen: vers (bijv. bonen en erwten), in blik/zak of gedroogd. Ze behoren tot de oudste en belangrijkste geteelde planten. De zaden groeien in een schil of peul. Meestal worden de volwassen zaden gebruikt, maar sommige varianten - zoals sperziebonen, snijbonen, sugarsnaps, peultjes en kousenband - kunnen met de peul worden gegeten. Er zijn veel verschillende soorten peulvruchten. De bekendste zijn erwten, bonen, linzen, kikkererwten en sojabonen. Maar de peulvruchtenfamilie omvat ook pinda's, klaver en wikke.

Peulvruchten bevatten meer eiwitten dan enig ander plantaardig voedingsmiddel. Ze bieden een uitstekend en goedkoop alternatief voor vlees en zijn daarom belangrijk in vegetarische en veganistische diëten. Daarnaast bevatten peulvruchten mineralen en vitaminen (zoals vitamine B1, magnesium, zink en ijzer) en zijn ze een rijke bron van vezels. Peulvruchten zijn voedzaam, maar maken niet dik. Ze bevatten veel voedingsstoffen, maar weinig calorieën en hebben een laag vetgehalte.

Peulvruchten spelen ook een belangrijke rol bij duurzame voedselproductie. Hun stikstofbindende eigenschappen verbeteren de vruchtbaarheid van de bodem en hebben een positieve invloed op het milieu.

Door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) was 2016 uitgeroepen tot 'Internationaal Jaar van de Peulvruchten'. De 'Wereld Peulvruchten Dag' is het vervolg van die succesvolle campagne.