Wereldvoedseldag
Land / gebied: Verenigde Naties
World Food Day. Deze dag (jaarlijks op 16 oktober) op initiatief van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO = Food and Agricultural Organisation) van de Verenigde Naties brengt tot uiting dat de aarde ruim voldoende voedsel voortbrengt om alle wereldbewoners elke dag een volwaardige maaltijd voor te zetten. Als we maar eerlijk delen!

WereldvoedseldagOp 16 oktober, Wereldvoedseldag, vraagt de FAO jaarlijks wereldwijd aandacht voor voedselzekerheid in de wereld.

De FAO van de Verenigde Naties is een organisatie die tot doel heeft om de honger in de wereld te bestrijden. Het hoofdkwartier van de FAO is gevestigd in Rome.

Op basis van cijfers van de FAO berekende Stichting Werelddelen hoeveel voedsel er per wereldbewoner momenteel beschikbaar is. Bij een eerlijke voedselverdeling zijn dat de volgende hoeveelheden per persoon per dag:
  • 264 gram tarwe
  • 269 gram rijst
  • 268 gram mais
  • 60 gram gerst
  • 68 gram overige granen
  • 145 gram aardappelen
  • 313 gram wortel- en knolgewassen
  • 25 gram peulvruchten
  • 303 gram groenten
  • 212 gram fruit
  • 50 gram ruwe suiker
  • 260 gram melk
  • 57 gram vis
  • 50 gram (keuken)olie

De voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties houdt bij hoeveel voedsel er wereldwijd wordt geproduceerd. Zij schat in dat de aarde zelfs genoeg kan opbrengen voor het dubbele van de huidige wereldbevolking.

'Wereldmaaltijden' rond Wereldvoedseldag
Op tal van plekken worden 'Wereldmaaltijden' georganiseerd, op basis van een eerlijke wereldvoedselverdeling. Onder meer in: Den Haag, Twente, Munnekeburen, Amsterdam, Enschede, Dordrecht, Den Bosch, Breda, Tilburg, Oss, Cuijk, Roosendaal, Bergen op Zoom, Eindhoven en Utrecht.

Juist de 'Wereldmaaltijd' brengt tot uiting dat de aarde ruim voldoende voedsel voortbrengt om alle wereldbewoners elke dag een volwaardige maaltijd voor te zetten. Voedsel genoeg voor iedereen!

Bij een 'Wereldmaaltijd' eet een persoon niet meer voedsel dan beschikbaar is bij een eerlijke mondiale voedselverdeling. Wie zich bij een 'Wereldmaaltijd' een sober of karig maal voorstelt zal zich verbazen: het is een ruime, smakelijke en voedzame maaltijd die uit drie gangen kan bestaan!

Tijdens een 'Wereldmaaltijd' kan iedereen ervaren dat de aarde genoeg voedsel voortbrengt voor iedereen. Honger in de wereld is geen gevolg van gebrek, maar van ongelijke verdeling.

In het 'Wereldmaaltijd' concept wordt aangeraden gebruik te maken van biologisch geteelde producten uit eigen regio en om importingrediënten zoveel mogelijk te betrekken via de eerlijke handel: producten met het 'Fair Trade' of 'Max Havelaar' keurmerk en producten uit de Wereldwinkel.

'Wereldmaaltijd'
Het idee voor de 'Wereldmaaltijd' werd in 2001 bedacht door Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - daarbij geïnspireerd door materiaal van Stichting Werelddelen. Sinds de introductie van de 'Wereldmaaltijd' worden het hele jaar door op tal van plekken in het land 'Wereldmaaltijden' georganiseerd. Het initiatief komt uit zeer uiteenlopende hoeken: van religieuze groeperingen, milieu-, ontwikkelings- en solidariteitsorganisaties, vrouwengroepen, woongroepen, studenten, gemeenten en festivalorganisatoren.

De ervaring leert dat vrijwel overal de verbazing overheerst over de grote hoeveelheid smakelijk eten die dagelijks voor iedereen beschikbaar blijkt. Als we maar eerlijk delen... De laatste jaren valt op dat ook steeds meer scholen de 'Wereldmaaltijd' ontdekken als educatief project.