Wereldtuberculosedag
Land / gebied: Verenigde Naties
Ingesteld door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). 24 maart is het Wereldtuberculosedag (World Tuberculosis Day). De dag is bedoeld om mensen duidelijk te maken dat deze ziekte (tuberculose) nog steeds voorkomt in de wereld. Vooral in ontwikkelingslanden sterven er jaarlijks nog veel mensen aan tuberculose.

Het doel van deze dag is het onder de aandacht brengen van de problemen die deze ziekte met zich meebrengt. Ook wordt er gestreefd naar verbetering van de preventie en controle.

Tuberculose is een ernstige, soms besmettelijke bacteriële infectieziekte. In Nederland zijn er nog steeds ongeveer 1000 tbc-patiënten per jaar, bijna de helft hiervan wordt gevonden in de vier grote steden.

Tuberculose kan in een paar cijfers samengevat worden, maar het zijn wel beangstigende cijfers. Zo is één derde van de wereldbevolking geïnfecteerd. En elke seconde opnieuw raakt een nieuwe persoon besmet. Gelukkig betekent besmet zijn niet automatisch ziek zijn. Toch bestaat er nog een ander angstaanjagend cijfer: bij 8 à 10 miljoen mensen per jaar bij wie de ziekte uitbreekt. Gelukkig kan men van tuberculose genezen. Jaarlijks sterven wel 1,5 miljoen mensen aan de gevolgen van tbc. Als tbc-patiënten niet of slecht behandeld worden, kan dat tot hun dood leiden.