Wereld Feesten Almanak

Maandag 1 juni 2020

Begin van de meteorologische zomer (1 juni - 1 september).


Datum: maandag 1 juni 2020
Land / gebied: Verenigde Naties

De 'Internationale Dag van het Kind' (Kinderdag) is een feestdag die in verschillende landen op 1 juni wordt gehouden. In 1954 spraken de Verenigde Naties een aanbeveling uit om een kinderdag ('Universal Children's Day') te houden om hiermee de kinderrechten actueel te houden.


Datum: maandag 1 juni 2020
Land / gebied: Nederland

Op de Dag van het Kasteel (ieder jaar op Tweede Pinksterdag) opent de Nederlandse Kastelenstichting samen met eigenaren en beheerders van kastelen de poorten van meer dan 80 buitenplaatsen en ruïnes voor het grote publiek.


Datum: maandag 1 juni 2020
Land / gebied: Verenigde Naties

Ingesteld door de Verenigde Naties. 1 juni is de 'Dag van de Ouders' (Global Day of Parents).


Datum: maandag 1 juni 2020
Land / gebied: Ierland

First Monday in June. Iedere eerste maandag van juni.


Datum: maandag 1 juni 2020
Land / gebied: Kenia
Soort: Nationale feestdag

Nationale feestdag. Ter herinnering dat Kenia zelfbestuur kreeg na veertig jaar (burger)oorlog. Een belangrijke stap in de richting van onafhankelijkheid.


Datum: maandag 1 juni 2020
Land / gebied: Nieuw-Zeeland
Soort: Constitutioneel

Viering van de verjaardag van de Britse koningin Elisabeth II, die op 2 juni 1953 werd gekroond. In Nieuw-Zeeland, Niue en de Cookeilanden elke eerste maandag in juni.


Datum: maandag 1 juni 2020
Land / gebied: Verenigde Staten (Kentucky en Tennessee)

Jaarlijks op 1 juni een 'state holiday' in zowel Kentucky als Tennessee.


Datum: maandag 1 juni 2020
Land / gebied: Palau
Soort: Nationale feestdag

President's Day. Jaarlijks op 1 juni.


Datum: zondag 31 mei en maandag 1 juni 2020
Land / gebied: Wereld (Christenen)
Religie: Christendom

PinksterenOp de vijftigste dag na Pasen, de laatste dag van de paastijd, wordt in de christelijke kerken herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen.

Op wat later de Eerste Pinksterdag is gaan heten gebeurde concreet het volgende. De gelovigen waren in een huis bijeen toen er binnen plotsklaps een geluid van een grote windvlaag zich voordeed en er een soort vlammen verschenen die zich boven de hoofden van de aanwezigen verspreidden - beter bekend als 'vurige tongen'. De gelovigen werden met de Heilige Geest vervuld en begonnen buiten het huis op luide toon het evangelie in allerlei vreemde talen te verkondigen met als gevolg dat er een grote massa mensen afkomstig uit allerlei windstreken op hen afkwam. De apostel Petrus nam vervolgens het woord en hield een lange toespraak waarna er ongeveer drieduizend mensen zich bij hen aansloten.


1 juni is de 153ste dag van het jaar (de 154ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 212 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1982 Justine Henin
  • 1978 Hasna Benhassi
  • 1968 Jason Donovan
  • 1950 Annemarie Jorritsma
  • 1947 Ron Wood