maandag 22 juli 2024

Wereld Feesten Almanak


Guru Hargobind Ji
Datum:
Land / gebied: Wereld (Sikhs)
Religie: Sikhisme
Sikhisme Goeroe Hargobind was de zesde goeroe van de sikhs.

Hij werd geboren op 19 juni 1595 in Wadāli. Hargobind werd goeroe op 25 mei 1606 en trad in de voetsporen van zijn vader Goeroe Arjan.

Hargobind ontwikkelde een sterk sikh-leger en gaf het sikhisme zijn traditioneel militair karakter. Deze ontwikkelingen waren door Arjan, de eerste sikhistische martelaar, in gang gezet en werden onder leiding van Hargobind sterk uitgebreid.

In 1609 bouwde hij in Amritsar de Akāl Takht ("Troon van God“), het gebedshuis waar zowel de geestelijke kwesties als kwesties betreffende de sikhnatie zouden kunnen worden besproken. Hij bouwde een fort dichtbij Amritsar en noemde het Lohgarh.

Het toenemende militaire machtsvertoon van de sikhs zagen de Mughals als een bedreiging. Keizer Jahāngīr nam Hargobind 12 jaar lang gevangen, maar de toewijding van de sikhs intensifiërde daardoor alleen maar; en ongewenst resultaat voor de keizer. Uiteindelijk werd de goeroe vrijgelaten en werd de militante opbouw van de sikhs vervolgd.

Alvorens de goeroe stierf op 3 maart 1644 benoemde hij Goeroe Har Rai, zijn kleinzoon, tot volgende goeroe van de sikhs.

Verder lezen

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten