Wereld Feesten Almanak


Asjoera (De tiende dag)
Datum:
1 oktober 2017
21 september 2018
Asjoera (De tiende dag)

Datum: zondag 1 oktober 2017
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Soort: Religieus (Vasten)
Religie: Islam
Islam 10 Moeharram. Asjoera (ook wel Ashura) is de tiende dag van de eerste maand van het islamitisch jaar: 10 muharan. Nadat op 1 muharram in de moskee het kerkelijke jaar is begonnen, wordt op deze dag pas echt nieuwjaar gevierd.

Asjoera is een dag van tegenstellingen, er heerst blijdschap om de dingen die moeten komen en verdriet om de dingen die voorbij zijn gegaan. Het wordt volgens de islam aanbevolen om een dag te vasten. Het is toch ook een gezellige dag, want veel mensen zoeken elkaars gezelschap op. Niet alleen in huis, maar ook op straat.

Op de ochtend van Asjoera kun je beter niet op straat vertonen. Je riskeert namelijk een nat pak doordat iemand een emmer koud water over je heen kiept, of je met een waterspuit probeert te raken. Want op Asjoera moet iedereen een bad nemen. Uit alle kranen van de hele wereld stroomt dan water uit de heilige bron de Zamzam bij Mekka. Overdag vast je, pas na zonsondergang mag je eten. Het vasten is een herdenking van de bevrijding van de profeet Mousa - oftewel Mozes - en zijn volk van de farao. De maaltijd wordt bij sommige stromingen van de islam gezien als herdenking van de laatste keer dat Noach at aan boord van de Ark.

In Shi'itische moslimlanden (Iran) bezoekt men deze dag begraafplaatsen en wordt er gevast. De Shi'ieten herdenken de tragische dood van Hussein, de zoon van Ali en Fatima, de dochter van Mohammed. Hussein sneuvelde op 10 Muharram 61 (680 na Christus) tijdens een gevecht tussen de regeringstroepen van Yazid ibn Muawiyah ibn Abu Sufyan (645-680) - de tweede kalief van de dynastie van de Omajjaden - en Husseins volgelingen. De aanleiding van het gevecht was de dood van Hassan, de broer van Hussein. Het gevecht vond plaats in de buurt van de plaats Kerbala.

Sommige Shi'ieten hebben een ritueel dat er op neer komt dat men zich in het hoofd snijdt zodat het bloed aantoont hoe trouw men is aan Hussein, de kleinzoon van Mohammed.

Op Asjoera maken islamitische ondernemers de balans op van het afgelopen jaar. Daarna staan ze 2,5% van hun totale bezit af aan minderbedeelden. Hun gift kan bestaan uit een som geld, maar kan ook de vorm hebben van geschenken of levensmiddelen zoals bloem, suiker of olie. Er zijn mensen die op Asjoera een complete feestmaaltijd aanrichten voor de kinderen uit de buurt. Het afstaan van bezit, dat Zakaat (religieuze belasting) wordt genoemd, is een van de vijf pijlers van de islam. In het overwegend Soennitische Marokko, vinden er op deze dag diverse niet religieuze rituelen plaats, die waarschijnlijk zijn overgebleven uit de pre-islamitische tijd (de Jahiliila). Bijvoorbeeld baden in bronnen en rivieren, het ontsteken van vreugdevuren, het afschieten van vuurwerk.

Het is vooral een feest voor kinderen, ze krijgen allerlei cadeautjes die lawaai maken: trommels, fluitjes, rotjes, rammelaars en ratels, ook wel poppen en geld. 's Avonds eten de kinderen couscous klaargemaakt met de gedroogde staart van het schaap dat bij het offerfeest is geslacht.

Omdat de islamitische wereld voor alle gebeurtenissen die met God hebben te maken een andere kalender heeft, valt Asjoera ieder jaar op een andere dag. Data kunnen 1 dag verschillen om dat de aanvang van het feest samenhangt met het opkomen van de maan in een ander werelddeel.

Een feestdag in Afghanistan, Bahrein, Bangladesh, Gambia, Irak, Iran, Libanon, Marokko, Pakistan, Senegal, Soedan, Somalië.

Zie ook

Verder lezen

Actueel