woensdag 29 juni 2022

Wereld Feesten Almanak


Zaterdag 2 januari 2021

Datum: zaterdag 2 januari 2021
Land / gebied: Zwitserland

Op 2 januari gaan Zwitsers 'berchten' ('rondwandelen') om elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen. Een lichtvoetig, sociaal gebeuren in cafés en restaurants. Dit is vooral een Duitse traditie en 'Berchtoldstag' is alleen een officiële vrije dag in de kantons Bern, Thurgau, Vaud en Aargau.
Meer >>Datum: zaterdag 2 januari 2021
Land / gebied: Spanje (Granada)
Soort: Regionale feestdag

Een belangrijke feestdag in de zuid Spaanse stad Granada is 2 januari. Dan wordt jaarlijks 'Toma de Granada' (Dag van de Overwinning) gevierd. Op de dag van de overname van Granada (Día de la Toma de Posesión de Granada) viert men de overwinning van de katholieke koningen op de Moren. In 1492 werd de stad ingenomen door de katholieke koninkrijken Castilië en Aragon.
Meer >>


Datum: zaterdag 2 januari 2021
Land / gebied: India (Kerala) (Nair)
Religie: Hindoeïsme

Ter gelegenheid van de geboortedag van Mannathu Padmanabha Pillai (1878 - 1970) wordt jaarlijks op 2 januari in de Indiase deelstaat Kerala 'Mannam Jayanti' gevierd.
Meer >>


Datum: zaterdag 2 januari 2021
Land / gebied: Bhutan
Soort: Nationale feestdag, Traditioneel

Jaarlijks op 2 januari. Nyilo (letterlijk: 'een goed jaar') is in Bhutan een nationale feestdag. Kinderen en familie staan centraal tijdens dit eeuwenoude traditionele nieuwjaarsfeest.

Op de vooravond dragen kinderen oude teksten voor die de familie voorspoed en geluk moeten brengen. In ruil krijgen de kinderen (praktische) cadeaus die in de noodzakelijke levensbehoefte voorzien zoals boter, zout, tarwe en rijst.
Meer >>


Datum: zaterdag 2 januari 2021
Land / gebied: Haïti
Soort: Herdenking, Nationale feestdag

In Haïti wordt jaarlijks op 2 januari tijdens de 'Dag van de Voorouders' (Jour des Aïeux) stilgestaan bij de mensen die hun leven hebben gegeven in de strijd voor onafhankelijkheid.
Meer >>


Datum: zaterdag 2 januari 2021
Land / gebied: Swaziland
Soort: Nationale feestdag, Traditioneel, Cultureel

'Incwala' is in Swaziland het jaarlijkse ritueel rondom de koning en een van de belangrijkste culturele gebeurtenissen van het land. Ook bekend als 'Koninklijke Ceremonie' / 'Nationale Ceremonie' en soms ten onrechte 'First Fruits Ceremony' genoemd.

'Incwala' vindt plaats tijdens de zomerzonnewende (eind december / begin januari) en duurt ongeveer een maand. Het begint met 'incwala lencane' (Kleine Incwala) en eindigt in 'incwala lenkhulu' (Grote Incwala). Hoofdpersoon is de koning van Swaziland. Zonder koning geen 'Incwala'. Daarnaast spelen alle mannen van jong tot oud een belangrijke rol in deze eeuwenoude ceremonie.

Incwala (Koninklijke Ceremonie)
De exacte datum van 'Incwala' wordt jaarlijks vlak voor aanvang bekend gemaakt, omdat die mede wordt bepaald op basis van de astrologie van de voorouders. Meestal is de dag van de 'Grote Incwala' (de hier gegeven datum) vier dagen na de volle maan van eind december / begin januari.
Meer >>


Datum: zaterdag 2 januari 2021
Land / gebied: Niue
Soort: Nationale feestdag

Op 2 januari vieren de ca. 1500 bewoners van het Polynesische eiland Niue de 'Takai Commission Holiday'.

Takai Commission Holiday
Met 'Takai' is het traditie om in opvallend versierde auto's (of andere voertuigen) rond te rijden over het eiland. Het woord "takai" kan in het Nederlands worden vertaald als "rondgaan". Op het eiland verbindt een ononderbroken en grotendeels geasfalteerde ringweg langs de kust alle dorpen van Niue.
Meer >>


Datum: zaterdag 2 januari 2021
Land / gebied: St. Kitts en Nevis
Soort: Cultureel, Nationale feestdag

National Carnival Last Lap Parade. Jaarlijks op 2 januari. Einde van de Carnavalsperiode van St. Kitts en Nevis (eind november t/m begin januari).
Meer >>


2 januari is de 2de dag van het jaar. Hierna volgen nog 363 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1983 Kate Bosworth
  • 1970 Wia Buze
  • 1961 Gabrielle Carteris
  • 1952 Ng Man-Tat
  • 1948 Penny de Jager
Komende feesten