vrijdag 9 juni 2023

Wereld Feesten Almanak


Woensdag 8 september 2021

Datum: woensdag 8 september 2021
Land / gebied: Verenigde Naties (UNESCO)

De 'Wereldalfabetiseringsdag' (Internationale Dag tegen Ongeletterdheid / International Literacy Day) is ingesteld om aandacht te schenken over de gehele wereld aan analfabetisme. Jaarlijks op 8 september.
Meer >>Datum: woensdag 8 september 2021
Land / gebied: Wereld (Katholieken)
Soort: Heiligendag
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)

Maria Geboorte is een Maria-feest in de Latijnse en de Orthodoxe Kerk, jaarlijks op 8 september en wordt gevierd in o.a. Spanje en Italië.

Het feest viert de geboorte van Maria, dochter van Anna en Joachim. De Orthodoxie viert 'Maria Geboorte' met een aparte liturgie. In de Katholieke Kerk geldt het als feest en wordt gevierd zonder octaaf.
Meer >>


Datum: woensdag 8 september 2021
Land / gebied: Spanje (Asturië)
Soort: Regionale feestdag

Día de Asturias. Het prinsdom Asturië is een van de 17 autonome regio's van Spanje en ligt in het noordwesten van het land, met als hoofdstad Oviedo. De grootste stad van de regio is Gijón.
Meer >>


Datum: woensdag 8 september 2021
Land / gebied: Noord-Macedonië

Op 8 september 1991 werd in het huidige Noord-Macedonië een referendum uitgeschreven, waarin de bevolking zich kon uitspreken voor of tegen onafhankelijkheid van Joegoslavië.
Meer >>


Datum: woensdag 8 september 2021
Land / gebied: Spanje (Extremadura)

Día de Extremadura. Een regionale feestdag van een van de autonome regio's van Spanje. Extremadura ligt in het zuidwesten van Spanje en grenst aan Portugal en heeft als hoofdstad Mérida.
Meer >>


Datum: woensdag 8 september 2021
Land / gebied: Andorra
Soort: Nationale feestdag (Heiligendag, Bedevaart)
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)

Festivitat de Nostra Senyora de Meritxell. De 'Nationale Dag' van Andorra is jaarlijks op 8 september. Bedevaart naar het beeld van de beschermheilige. De beschermheilige van Andorra is O.L.V. van Meritxell de Mare de Déu.
Meer >>


Datum: woensdag 8 september 2021
Land / gebied: Bolivia (Sucre)

Beschermheilige van Sucre.
Meer >>


Datum: woensdag 8 september 2021
Land / gebied: Malta
Soort: Nationale feestdag

Nationale feestdag. 8 september. Onze vrouwe van de overwinning. Dit feest herinnert aan de beëindiging van het Turkse beleg in 1565 en het einde van de blokkade van Valletta door de Duitse en Italiaanse marine in 1943. Herdenking van de gebeurtenissen in 1565 toen de Johannieter-ridders en de Maltese eilandbewoners de Ottomaanse Turken versloegen en ze het Christendom redden van de Saraceense bedreiging.
Meer >>


Datum: woensdag 8 september 2021
Land / gebied: Micronesia (Kosrae)

Meer >>


Datum: dinsdag 7 en woensdag 8 september 2021
Land / gebied: Wereld (Joden)
Soort: Traditioneel
Religie: Jodendom

1 en 2 Tisjri. De eerste twee dagen van de joodse maand Tisjrie, de zevende maand van de joodse kalender, is het Rosj Hasjana, het Joods Nieuwjaar. Ook wel: 'Hoofd van het Jaar', Jom Teroe'a, de dag van het Bazuingeschal.
Meer >>


8 september is de 251ste dag van het jaar (de 252ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 114 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1979 Pink
  • 1976 Sjeng Schalken
  • 1962 René Klijn
  • 1960 Matthijs van Nieuwkerk
  • 1943 Marnix Kappers
Komende feesten