zaterdag 13 juli 2024

Volksverhalen Almanak


De broodkruimels op tafel


De haan heeft eens tegen zijn kippetjes gezegd: "Komen jullie allemaal de kamer in, de kamer in, de kamer in, broodkruimels pikken op de tafel, op tafel, op tafel; want de vrouw is uit, op visite." Toen zeiden de kippetjes: "Nee nee nee, komen niet, komen niet, weet je de vrouw is altijd zo boos, altijd zo boos, altijd zo boos!"
En dan zegt de haan weer: "Ze weet er immers niks van, kom toch hier! Kom toch hier! Kom toch hier! Ze gunt jullie ook nooit niks." Maar de hennetjes riepen: "Nee nee nee, ze is uit en voorbij, uit en voorbij, uit en voorbij, we gaan d'r niet op, gaan d'r niet op, gaan d'r niet op!"
Maar de haan liet hen geen ogenblik met rust, aldoor en overal joeg hij de kippen op, tot ze eindelijk de kamer zijn binnen gegaan en op tafel de kruimels zijn gaan pikken. Juist komt de vrouw thuis, haalt gauw een stok, slaat ze eraf en knuppelt er hard op los. En als ze dan eindelijk op het erf weer allemaal bij mekaar zijn, zeggen de kippetjes tegen de haan: "Och-och-och-och-och ik ben zo akelig! Och-och-och-och-och ik ben zo akelig!"
En toen heeft de haan gelachen en gezegd: "Ha-ha-ha-ha-had ik het niet gedacht?" En daarmee konden ze gaan.
*   *   *
Samenvatting
Een Zwitsers volksverhaal dat de geluiden van haan en kip verklaart. Een haan stookt zijn kippetjes op om broodkruimels te pikken. Het sprookje is een voorbeeld van de verklaring die aan het geluid van dieren wordt gegeven.
Toelichting
Uit Zwitserland, in dialect opgeschreven. De geluiden van de dieren zijn hoorbaar in de gebruikte taal. Zie ook Het winterkoninkje. Het haantje vinden we ook in Het gespuis, De Bremer stadsmuzikanten, Meneer Korbes en De dood van het hennetje.
Trefwoorden
Basisinformatie
Thema
Populair
Verder lezen