Djha en de juwelier

Djha wilde zijn vrouw voor haar verjaardag een heel bijzonder sieraad geven. Een paar dagen tevoren toen hij met zijn vrouw onder het genot van een kopje thee zat te praten probeerde hij haar wensen te weten te komen. Zij vertelde hem dat zij haar hele leven al een grote wens had gehad, namelijk, een gouden enkelband te bezitten.
Djha begon al spijt te krijgen dat hij zo onvoorzichtig naar haar wensen had gevist, want een gouden kholkhol is een heel kostbaar sieraad. Hij dacht dat het minstens 100.000 oude franken zou gaan kosten en Djha"s portemonnee was nooit erg gevuld geweest! Hij leende wat geld van een vriend en stapte bij een juwelier binnen. Die dacht dat Djha met zijn onschuldige gezicht een makkelijke prooi voor hem zou zijn. Hij vroeg hem dan ook zonder met zijn ogen te knipperen 400.000 franken voor een band die niet meer dan 100.00 franken waard was. Het was een mooi bewerkt stukje smeedkunst. Djha was er verrukt van en kocht het. Hij overdreef flink zijn complimenten en zei dat zo'n juweel van onschatbare waarde was. De koopman straalde!
Maar twee dagen later kwam Djha alweer bij de juwelier in de winkel en sprak: Ik heb de kholkhol aan mijn vrouw gegeven. Ze was er erg blij mee. Maar zij heeft mij laten weten dat een kholkhol nooit alléén gedragen wordt, maar dat men er aan elke enkel een draagt of een stel aan dezelfde voet, waardoor je onder het lopen een leuk gerinkel hoort. Ze heeft me dus gesmeekt om precies zo"n zelfde enkelband voor haar te kopen, zodat zij een stelletje heeft; De juwelier was in een moeilijk parket gebracht, want zijn kholkhol was enig in zijn soort en hij wist niet hoe hij aan nog net zo één moest komen. Maar Djha drong erg aan: "u hebt mij voor de eerste 400.000 laten betalen. Ik ben bereid tot 600.000 te gaan voor een tweede. Mijn vrouw vraagt erom en ik wil graag de vrede in huis bewaren!" De koopman beloofde op zoek te gaan naar een identiek exemplaar.
De volgende morgen stuurde Djha zijn vriend naar de juwelier om hem de eerste kholkhol aan te bieden voor 500.000 franken.
De ander, die zeker wist dat hij een koper voor 600.000 had, kocht de band. En zo kon Djha meteen de geleende 400.000 franken teruggeven en bij een andere edelsmid kocht hij van de 100.000 franken winst een andere kholkhol, de droom van zijn vrouw.
*   *   *
Samenvatting
Nasreddin Hodja - Djha en de juwelier. Djha is een beroemd persoon in Marokko. Door zijn onnozele slimheid zet hij mensen op het verkeerde been. Het sympathieke is dat hij dat vaak niet eens uit eigen belang doet. In en zeker ook buiten zijn verhalen is Djha vooral populair bij de "gewone" mensen. In de culturen waar Djha voorkomt zijn vooral de woord- en taalgrappen populair. In dit verhaal speelt hij verbaal balletje balletje met een inhalige juwelier.
Verteltraditie van het zuiden en oosten van het middelandse zeegebied.
In Marokko is de naam van de hoofdpersoon Djha.